изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:35 EEST
Цацаров поиска от Върховния съд да възобнови делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра    
Ред и сигурност След осъдително решение на Европейския съд по правата на човека главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Мъжът загина през 2003-а година при полицейска операция, ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

С осъдителното си решение от ноември 2012-а г. Съдът в Страсбург изрично цитира името на Борисов. Освен че констатира, че с полицейската акция е било нарушено правото на живот на Чакъра и че упреква държавата, че не е провела ефективно разследване на обстоятелствата, при които той е загубил живота си, Съдът осъжда България да заплати на наследниците на Димов 50 000 евро.

Чакъра, който се беше барикадирал в къщата си в Харманлийско, беше обстрелван с гранатомет, но разследващите така и не откриха виновни сред полицаите, участвали в спецоперацията. Зад тях застана и в краткия си коментар за поредната осъдителна присъда срещу страната ни тогавашният премиер Бойко Борисов:

Първо, той се самоуби, и второ, цял ден държа полицаи като заложници и стреля с "Калашников" по тях. Като полицейски шеф, никога не съм допускал да стрелят по полицаи.

Ако Върховният касационен съд уважи искането на главния прокурор, всичко около действията на полицейските служители и ръководилия ги Бойко Борисов ще бъде анализирано отново, вече през призмата на мотивите на Съда в Страсбург. http://bnr.bg

 


Сходни връзки

Цацаров поиска от Върховния съд да възобнови делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди