изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:38 EET
УРОК ПО АМЕРИКАНСКИ: Детройт пред фалит, пое го външен антикризисен управляващ    
По света Американският град Детройт, щата Мичиган, който е на ръба на фалита, снощи премина под външно управление. Кевин Ор стана антикрисизен управляващ на автомобилната столица на САЩ. Той е участвал в успешното преструктуриране на автомобилния гигант "Крайслер" (Chrysler) след фалита му.

Ор, назначен от губернатора републиканец Рик Снайдър, получи широки пълномощия - под негов контрол вече е изпълнението на бюджета на града, с който до момента се разпореждаше кметството. Юристът може да променя трудови договори, сключени между града и синдикатите, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Освен това Ор има право да продава градски активи и да намалява заплатите на местните чиновници с цел икономии.

Ор първо се срещна с кмета на Детройт Дейвид Бинг и някои негови подчинени.

"Протягам маслиновото клонче на мира и се надявам на плодотворно сътрудничество. Сътрудниците на кметството, за разлика от мен, са избрани чиновници и по-добре чувстват пулса на града. Разчитам, че те ще включат във възстановяването на икономиката на Детройт", заяви юристът.

Лишените от власт местни чиновници, а също и много от жителите на Детройт изобщо не се радват на въведеното външно управление в града.

Снощи пред сградата на кметството имаше протестна акция, в която участваха близо 150 души. Според демонстрантите назначаването на антикризисен управляващ ограничава избирателните права на гражданите. Протестна акция имаше и пред офиса на юридическата компания Jones Day в Кливланд, щата Охайо, където Ор е работел преди да поеме сегашната си длъжност.
Известният борец за граждански права Джеси Джексън призова за тези демонстрации, заявявайки, че назначението на Ор е "опасен прецедент".

Според антикризисния управляващ на Дейтрот резултатите от неговата дейност вероятно няма да се усетят веднага, но той изрази надежда да подобри сегашното катастрофално финансово положение на града за година и половина. Това е и срокът, даден му по законите на Мичиган. Основната цел на Ор, по думите му, е да не допусне фалит на Детройт.
В противен случай американската автомобилната столица ще стане най-големият фалирал град в историята на САЩ.

През февруари специална комисия, анализирала финансовото положение на Детройт, стигна до извода, че бюджетният дефицит на града е 327 милиона долара, а общият дълг превишава 14 милиарда долара.
За влошаването на икономическото положение на града роля изиграха редица фактори: фалитът на някои автомобилни компании и закриването на заводи, значителният отлив на населението към предградията, започнал в средата на миналия век, а също и междурасовите конфликти.

В момента в града живеят 713 000 души, а само преди 10 години населението на Детройт бе 1,8 милиона души. Освен това 83 на сто от детройтчани са афроамериканци.
Със свиване на броя на жителите на града започнаха да намаляват и приходите от данъци в местната хазна, инфраструктурата започна да се руши и на фона на всичко това нарасна престъпността.

Детройт е шестият град в щата Мичиган, в който се въвежда външно антикризисно управление. Преди това щатските власти бяха принудени да вземат подобни мерки в Понтиак, Флинт, Екорс, Алън Парк и Бентън Харбър.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

УРОК ПО АМЕРИКАНСКИ: Детройт пред фалит, пое го външен антикризисен управляващ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди