изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:27 EEST
Върнаха вещите на баба Ванга след 17 години    
Общество Държавата предаде на община Петрич личните вещи на баба Ванга, съхранявани непокътнати в дома й в м. Рупите в продължение на 17 години, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

С този акт става възможно отварянето за посетители на къщата на петричката пророчица в м. Рупите край Петрич. Така къщата, където баба Ванга помагаше и съветваше хората, ще стане неотменна част от манастирския комплекс под планината Кожух. В района се намира храмът "Света Петка", преди мостчето, водещо към храма, се намира откритата преди 2 години бронзова статуя на пророчицата по повод 100-годишнината от рождението й.

В 11 часа днес областният управител Костадин Хаджигаев в присъствието на служители от община Петрич им предаде по опис съхраняваните в дома на Ванга вещи. При предаването, станало възможно едва днес, след 17-годишни спорове и процедурни пречки, присъства и представител на фондация "Ванга".

"Предаването стана възможно след подписа на ексфинансовия министър Симеон Дянков, който преди няколко месеца бил на частно посещение в къщата в Рупите и музея на баба Ванга в Петрич", обясни областният управител Хаджигаев.

Приживе петричката пророчица завеща цялото си имущество на държавата. Но къщата в Рупите, в която тя приемаше нуждаещите се от съветите й посетители от целия свят, остана собственост на фондацията. На къщата е правен само един ремонт на покрива, сега след като вещите й станаха собственост на общината, последната възнамерява да отвори дома за посетителите на комплекса, които се стичат тук от цял свят.

Някои от личните й вещи по преценка на общинските власти може да бъдат изложени в музея й в Петрич. При влизането в покоите на пророчицата впечатление направи падналият на земята и счупил се сервиз за кафе. Дрехите, чантите, чадърът и други вещи на баба Ванга стояха на закачалките, по лавиците и масите имаше Библия и молитвеник, както и многобройните подаръци, сред които икони, играчки, статуетки и др. оставени в знак на признателност от хората.

Впечатление направи липсата на каквато и да е прах по мебелите, въпреки, че къщата не е чистена и отваряна почти две десетилетия. Същият необясним факт е констатиран в дома на баба Ванга в Петрич, който в продължение на 10 години не бе отварян. Къщата в Рупите бе мястото, където баба Ванга контактуваше с духовете от отвъдното, тя бе считана като врата между този и отвъдния свят. Вечер петричката пророчица се прибираше да спи в къщата си в Петрич. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Върнаха вещите на баба Ванга след 17 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди