изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:35 EEST
Ято от 10 момини жерава край Шабла    
Екология 10 възрастни индивида от редкия за страната вид момин жерав (Grus virgo) бяха наблюдавани на 23.03.2013 г. (събота) край Шабленската тузла. Наблюдението беше направено в периода 12:15 до 13:00 от Михаил Илиев, Валентин Катранджиев и Димитър Димитров от БДЗП, които извършваха последния за този полеви сезон мониторинг на зимуващи гъски в района на Шабленския езерен комплекс.


Компания на момините жерави правеше и един сив жерав, което позволи доста лесното им първоначално разпознаване в полет. В последствие жеравите бяха наблюдавани и фотографирани отново кацнали в пшенична нива югозападно от Шабленската тузла.
Наблюдението е изключително ценно, тъй като този рядък за страната вид се среща само по време на миграция и то нерегулярно. Освен това се наблюдават най-често единични птици до 2-3 индивида заедно. Ято от 10 индивида е невероятна находка за страната и не е наблюдавано отдавна.
Моминият жерав е най-дребния представител на род Grus. Основната част от популацията му обитава Средна Азия. Птиците гнездящи в Казахстан, Монголия и Северен Китай зимуват в полуостров Индустан и ежегодно мигрират над Хималаите. Европейската гнездяща популация се оценява на около 25 000 дв., които обитават степни и полупустинни райони в Украйна и Южна Русия. Птиците от европейската популация на вида зимуват в Африка (Судан, Чад, Етиопия). Преди век е гнездял и в България, но ареалът му постепенно се е изместил на изток. Основният миграционен път в Европа е по източното Черноморско крайбрежие.

 


Сходни връзки

Ято от 10 момини жерава край Шабла | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди