изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:03 EEST
Цонко Цонев: Кофе Бабоне става почетен ром на кв. „Хаджи Димитър” в Каварна на 8 април    
Интервюта Кметът на Община Каварна Цонко Цонев пред Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Цонев, как ще бъде отбелязан празникът в Каварна на 8 април?
Цонко Цонев: Ние работим по един много голям европейски проект за образование – “Ромска интеграция. Образование на ромските ученици”. В него участват над 60 учители. Ремонтирани бяха две спални помещения в детската градина в ромския квартал “Детелина” и е обзаведена една стая в училището “Братя Миладинови”, което също е с ромчета. По този проект се работи и ще бъде приключен към края на годината. Той е изключително важен за образоването, тъй като без възможностите да завършат средно образование, да ги учим да се учат, ще им бъде много трудно в реализацията в живота.
Световният ден на ромите по традиция в Каварна го празнуваме в последните 10-ина години подобаващо. Имаме традиция, на всеки празник да обявяваме почетен ром, даваме това призвание, като награда за хора, които са идвали много често в Каварна, и са били в квартал „Хаджи Димитър”, и са подкрепяли интеграцията на ромите.
Тази година един много интересен човек, чужденец, ще бъде носител на приза “Почетен ром на кв. „Хаджи Димитър”, казва се Кофе Бабоне от Гана. Човек, който много обича каварненските роми, много често идва в каварненския квартал „Хаджи Димитър”, и сега ще участва в шоуто. Освен песента “Аз съм българанче”, ще изпее и нещо от своята дискография, ще има музика, ромски оркестър, който е от Добрич, и е много добър. Ще има хубаво озвучаване, децата от детската градина ще направят много хубава програма пред училището. Ще има и много българчета, ще има отново брейк-турнир и награди за тези, които участват.
Мисля, че ще се получи един хубав купон, както всяка година се получава в Каварна. Ще има, както винаги, гости от Добрич, от Балчик, от Шабла, от ромите от цялата област. Те знаят как ние си празнуваме. 8 април става като един 6 май за Каварна; 6 май е денят на Каварна, а 8 април стана, като втори събор, като втори ден на града. Идват хиляди хора да се повеселят, включително и българи от Каварна, които свикнаха и идват при приятелите си от ромския квартал. Мисля, че това е истинската интеграция: българи и роми да празнуват заедно празници.
Фокус: Колко деца от ромски произход посещават училищата и детските градини?
Цонко Цонев: В детската градина в Каварна са записани 220 деца, а в началното училище около 170. Детската градина е най-голямата, тъй като най-голям брой население живее в ромския квартал „Хаджи Димитър” и естествено там са записани най-много деца. Там кипи бурен живот – има три детски площадки, ромската детска градина е газифицирана, имат кухня, която също е на газ, имат климатици във всички спални помещения. Въобще е една модерна детска градина, която прилича на 4-звезден хотел и добре се грижат за децата нашите общински служители. Училището е основно ремонтирано, още една стая беше оборудвана за тяхното обучение. Там също по много европейски програми сме работили, във връзка с интеграцията. Мисля, че сме за пример в областта, не само за инфраструктурата, но и за образователния процес с ромите, който протича в Каварна.
Фокус: Има ли някакви професионални направления за учениците?
Цонко Цонев: Има, да. Има професионална Земеделска гимназия, която ромите предимно завършват. Миналата година има около 25 завършили земеделската гимназия в Каварна. След това им е по-лесно да продължат в тази насока, тъй като един от отраслите, в който работят нашите каварненски роми, са бостаните – производство на дини и пъпеши. Също - строителство и търговска дейност в Полша от 25 - 30 години. Професионалната земеделска гимназия дава това, което трябва за образоването, за да продължат след това своето развитие.
Фокус: Кризата в Европа как се отрази на тези, които работят в Полша?
Цонко Цонев: Пак си работят. Те работят циклично, през зимата се връщат, после пак отиват да работят. Те работят основно в големи полски градове, предимно в централна Полша. В Полша не е такава кризата, тя е една от държавите, която най-много успя да се съхрани във финансовата и икономическа криза. Така че не са си прекратили работата, даже имаме много голямо полско участие, тъй като много от тях се женят за полски жени. Затова не е учудващо, че в ромския квартал в Каварна има руси деца със сини очи. Това се дължи на полския ген при смесените бракове. Явно те се интегрират там добре, тъй като никога сме нямали проблеми с полската страна.  http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: Кофе Бабоне става почетен ром на кв. „Хаджи Димитър” в Каварна на 8 април | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди