изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:07 EEST
ОКОЛО 120 АНГЛИЧАНИ ИМАТ ИМОТИ В ГЕНЕРАЛТОШЕВСКО    
Новини Среща с представители на английската диаспора в община Генерал Тошево проведоха кметът Димитър Михайлов и завеждащ отдел „Местни данъци и такси” Маргарита Георгиева. Целта на срещата бе да бъде разяснена в детайли политиката и методологията при изчисляването на данъците на територията на общината. Акцентът бе поставен върху образуването на Данък недвижи имот и такса „Смет”.

Разгледани бяха конкретни случаи със заплатени вече налози от английски граждани, на които бе направена пълна разбивка и показана формулата на тяхното съставяне. Поради честия факт, че не декларират промени в обстоятелствата, които касаят определяне на данъка /напр. нови постройки/, гражданите бяха запознати с реда, по който се актуализира данъчната оценка, като в срок до два месеца те трябва да уведомят общината за направените промени, с което да заплатят вече реален данък на своя недвижим имот.
Община Генерал Тошево вече шеста година осъществява добра комуникация с англичаните и другите общности, живеещи на територията й. За целта в общинска администрация има служител, който отговаря за връзките и контактите с чуждите граждани. Рутинно се организират срещи, на които се обсъждат въпроси и проблеми, вълнуващи и двете заинтересовани страни. Кметът винаги присъства лично на тях и осъществява пряк контакт с всички жители на общината. Освен по битови и социални проблеми, ежегодно се организират и културни прояви, съвместно с английската общност,  например честването на Великден, Гергьовденската люлка и др.
Ето и интервю с Бил Джосез - лидер на местната английска общност, публикувано в сайта на общината:
- Колко   човека   наброява   към   днешна   дата   английската диаспора в Община Генерал Тошево?
- Около 120 човека имат имоти във вашата община. От тях 60 наши сънародници живеят постоянно тук, а останалите пребивават временно, като най-често идват тук по празниците и летния си отпуск. Електронният сайт, който поддържам, има 82 потребители към днешна дата, което показва, че една част дори и от разстояние продължават да се информират от него за случващото се тук.
- С какво Ви привлече България, респективно нашия край – природа, начин на живот?
- Основната причина за голяма част от моите сънародници да закупят имот в генералтошевско, а и където й да е другаде в България, е спокойният начин на живот и възможността с английските пенсии тук да имаме сравнително висок стандарт на живот. С други думи, неща които в Англия не можем да си позволим, тук са част от нормалното ни ежедневие. А и ландшафтът, природните дадености тук, във вашия край, са много близки до нашите, с единственото изключение, че времето в България е слънчево и хубаво, а за нас това е добре дошло.
- Срещате ли разбиране от местните хора, как общувате с тях?
- Нямаме никакви проблеми с местните хора. Ще дам един пример. Аз живея в с. Средина и имам една възрастна съседка. Понякога се налага да й помогна – да й занеса дърва или да й напазарувам. Винаги, когато се отзова и тя ме гощава с български гозби, а освен това ми дава и за вкъщи. Това го няма никъде другаде по света. Аз съм военен и съм обиколил целия свят, но българското посрещане е единствено по рода си. Забавното в случая е, че българите все казват „Ние сме бедни”, а като влезеш в двора им или в избата и виждаш, че това не е така.
- Как прекарвате времето си тук, с какво се занимавате?
- Ние сме дошли с единствената цел да си почиваме и да изкараме спокойно старините си. Грижим се за градините, имаме малки стопанства, знаете че известният в цял свят „английски двор” изисква грижи. Някои от моите съграждани вече се занимават и с малък бизнес тук. Мой приятел внася английски стоки и хранителни продукти тук, които няма как да намерим в България. Друг англичанин се занимава със строителни услуги. Но основното е почивка. Ходим на море, ходим на рок концертите в Каварна. Радваме се на живота.
- Вие сте чужденец, въпреки че живеете дълго време тук. Как се развива нашият край през Вашия поглед? От какво имате нужда?
- Безспорно нещата при вас вървят към добро. Прави ни впечатление, че се грижите за почистване на пътищата, поправяте старите такива. Във всяко село има възможност за интернет комуникации, което за нас е много важно. По този начин се свързваме с нашите близки в Англия. Повишава се стандартът и е видимо за всички нас. Нещо, което много ме радва е, че тук няма престъпност. При нас е точно обратното. Ако имаме нужда от нещо, то се изразява по-скоро в по-чести разяснителни срещи относно местни кампания както във връзка с данъците, за които се срещаме днес /вчера, бел. ред/, така и за други мероприятия – концерти, празници. Чест прави на общинското ръководство, че днес /вчера, бел ред./ се срещна с нас, в Англия да се срещнеш с кмета очи в очи е почти невъзможно, той е винаги зает с други неща.
 

 


Сходни връзки

ОКОЛО 120 АНГЛИЧАНИ ИМАТ ИМОТИ В ГЕНЕРАЛТОШЕВСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди