изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:50 EET
Екшън в Сърница заради страх от язовир Доспат    
НовиниГраждани на Сърница са организирали подписка, свързана с високото ниво на водата на язовир „Доспат”, каза Джефрие Ардалиева от града. Според нея в подписката вече са се включили много от живеещите в близост до водоема.

Проблемът е, че язовирът е пълен почти до краен предел. Инициаторите на подписката са изпратили писма до Басейнова дирекция в Благоевград, Регионалната здравна инспекция и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик.

В искането на хората се настоява се да се изпусне водата от яз. „Доспат” и да се държи на разстояние 2 км от последните къщи, защото в момента мазетата им са наводнени и водата се връща в обратните тръби. Опасенията са, че предстоят още валежи, а от сенчестата страна на Балкана има доста сняг и при топенето му отново ще се увеличи нивото, каза още Ардалиева.

Тя добави, че в момента е спряно пълненето на язовира и се изпуска количеството, но хората ще държат отстоянието от последните къщи да е поне 2 км, защото то вреди и на здравословното състоянието на живеещите в района. Зачестяват аспираторните и белодробни заболявания. Има и много млади хора с коксартрози и подобни болести. Искането ще бъде също да не се вземат временни мерки, а наблюдението на язовира и поддържането на по-ниско ниво да е постоянно, каза още Джефрие Ардалиева.

По думите на кмета Мустафа Аликанов са взети всички мерки и няма опасност за къщите край язовира.

"При мен подписката не е постъпвала и мисля, че тя е повече политическа във връзка с предстоящите избори, защото ако има от гражданите оплаквания, е редно те да дойдат в кметството и да кажат тези неща. Аз имах информация от определени хора в Сърница, регистрирах сигнала, че има наводнени мазета в община Велинград. Подадохме сигнали до Басейнова дирекция Благоевград, обадиха ни се и от НЕК Смолян и казаха, че са взети всички мерки за изпускане на язовира", уточни Аликанов.

Според кмета проблемът е в това, че е дошла много приходяща вода, а тази, която се изпуска, е по-малко. Всеки ден се изпускала вода и сега нивото на язовира започнало да пада. Нивото не било критично, но трябва време, за да се нормализира, коментира още кметът на Сърница. Той добави, че през пролетта е максимумът на водоема, защото се топят снеговете и има повече валежи. Но през лятото ще падне доста.

В кметството в родопския град са получили уверения, че изпускането ще продължи, за да има аванс при бъдещи валежи и снеготопенето, и да няма проблеми.

"Всички институции са уведомени, а ако жителите дойдат при мен, ще им обясня какви мерки са взети", коментира още Мустафа Аликанов.

http://www.standartnews.com

 


Сходни връзки

Екшън в Сърница заради страх от язовир Доспат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди