изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:12 EET
ПРИКЛЮЧИ МОНИТОРИНГЪТ НА ГЪСКИТЕ В ДОБРУДЖА    
ЕкологияС последното преброяване на 23 март приключи мониторинга на зимуващите гъски в Крайморска Добруджа, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. При него са наблюдавани само 5 големи белочели гъски край Дуранкулашко езеро и 8 близо до Езерец. За сметка на това миграцията на много видове птици е в разгара си и разнообразието е голямо, отчитат природозащитниците.

 Над 90 вида са били открити само за няколко часа. Най-необичайна и вълнуваща е била срещата с 10 момини жерава край Шабленската тузла. Забелязани са и други интересни находки като закъснели тундров и пойни лебеди, средни нирци и черногуши гмуркачи, подранили авлига, малко белогушо коприварче, ръждивогушо ливадарче, белокрила и каспийска рибарка и др.

От началото на ноември екипи на БДЗП на всеки две седмици са посещавали Дуранкулашкото езеро, Шабленския езерен комплекс и околностите им с цел установяване на числеността на зимуващите в региона червеногуши гъски, промяната й през различните зимни месеци, значението на различните фактори на средата за броя и поведението на гъските, наличието на заплахи и др. Освен за световно застрашената червеногуша гъска е била събрана ценна информация и за другите видове гъски – голяма белочела и сива. Извършени са и няколко наблюдения на един много рядък вид, какъвто е малката белочела гъска. Наред с гъските, са били преброявани и всички останали птици. За целия период на проучването този сезон са регистрирани над 140 вида птици, сред които червеногуш гмуркач, ушат гмурец, тръноопашата и кадифена потапници, голяма черноглава чайка, снежна овесарка и др.
От БДЗП напомнят, че тази зима ще се запомни най-вече с изключително високата численост на червеногушите гъски– близо 54 000 индивида. Оценката на специалистите е, че по това време почти цялата световна популация на вида е била в Крайморска Добруджа. Подобен брой зимуващи червеногуши не са установявани от десетилетие. В сравнение със сезон 2011/2012 птиците пристигнаха с месец по-рано и отлетяха на север също много по-рано. Ще се върнат отново след няколко месеца, за да прекарат поредната си зима в Крайморска Добруджа, посочват от БДЗП. НДТ
 


Сходни връзки

ПРИКЛЮЧИ МОНИТОРИНГЪТ НА ГЪСКИТЕ В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди