изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:14 EET
ЛАВАНДУЛАТА СТАВА ВСЕ ПО-ПОПУЛЯРНА    
ЗемеделиеОсвен като култура, която дава отлични резултати, лавандулата става популярна и сред крадците, сочат полицейските бюлетини от последните седмици. Кражбите са извършени от полетата на производители от община Генерал Тошево, който е общината, в която се сеят най-много декари от ароматната билка, посочва АГРО.БГ.

Възможността за подпомагане на производството на лавандула по мерки 141 и 214 на ПРСР също спомогна за увеличаване на площите с лавандула. В момента цената на един стрък за разсад без ДДС върви по 0,12-0,13 лв.
Фермерите от региона определят като добра за лавандуловото производство изминалата стопанска година и това обуславя завишения интерес към тази култура. Почти двойно по-високи – до 460 кг от декар, са добивите в Добричка област в сравнение с останалите региони на страната. Над 12 000 дка с лавандула са създадени през последните години у нас и през 2012 г. площите надхвърлиха 36 000 дка.
Страната ни става все по-популярна като производител на лавандулово масло както в Европа, така и в световен мащаб. Българските производители залагат на качествени сортове, създадени в Института в Казанлък. Популярни са лавандуловите сортове Севтополис, Рая, Юбилейна, Дружба. НДТ

 


Сходни връзки

ЛАВАНДУЛАТА СТАВА ВСЕ ПО-ПОПУЛЯРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди