изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:07 EET
СЪДЪТ ВЪРНА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ТРОТОАРНИ ПЛОЩИ, ПОЛЗВАНИ ОТ ТЪРГОВЦИ    
Ред и сигурностОкръжният съд в Добрич призна правото на СУ „Св. Климент Охридски” да владее тротоарни площи, държани от трима търговци, съобщиха от пресцентъра на съда. Става въпрос за правото на управление върху пет недвижими имота – публична държавна собственост в „Двореца” в Балчик. Магистратите са осъдили трите фирми да предадат владението им.

ЕТ „Фалко – А. Г.” трябва да върне заеманата от него площ от 20 кв. м на главна алея в „Двореца” по ул. „Акад. Д. Йорданов”. ЕТ „Крис – Й. Г.” е осъден да предаде владението върху заеманите от него тротоарни площи от 9,60 кв. м, 8,60 кв. м и 8,90 кв. м, всички находящи се на западния тротоар на улицата. ЕТ „КОСТЕЖ – К. К.” трябва да предаде държането на 20 кв. м от източния тротоар на същата улица в  „Двореца”.

Окръжният съд е потвърдил акта на Районния съд в Балчик, който е осъдил ЕТ „КОСТЕЖ – К. К.” да предаде на СУ „Св. Кл. Охридски” владения от него имот. Въззивният съд отмени решенията на Районен съд – Балчик, по делата на  ЕТ „Крис – Й. Г.” и ЕТ „Фалко – А. Г.”, с които първоинстанционният съд е осъдил СУ „Св. Кл. Охридски” да предаде на двамата търговци държаните от тях тротоарни площи.

От пресцентъра на съда уточняват, че делата в Районния съд започнаха по искови молби на висшето училище. То поиска съдът да осъди търговците да освободят заеманите от тях тротоарни площи в „Двореца” в Балчик, които да бъдат предадени на университета.

Магистратите са установили, че с решение на Министерския съвет от 14.05.2010 г. правото на управление върху имота, известен като „Двореца” и включващ сгради и земя, с площ 183 488 кв. – публична държавна собственост, е било предоставено на Министерството на културата за нуждите на ДКИ „КЦ – Двореца”. С решение на Министерския съвет от 07.04.2011 г. се отнема от Министерството на културата, поради отпаднала нужда, правото на управление върху този поземлен имот, с изключение на намиращите се върху него сгради. Със същото решение Министерският съвет предоставя управлението на имота на СУ „Св. Кл. Охридски”, с изключение на сградите. Те остават за ползване от ДКИ ”КЦ – Двореца”.

По време на действието на решението на Министерския съвет от 2010 г. ДКИ „КЦ – Двореца” е предоставил площи под наем на различни търговци. Договорите с ЕТ „Крис – Й. Г.” и ЕТ „Фалко – А. Г.” били сключени през април 2011  г. за срок от 5 години. ЕТ „КОСТЕЖ – К. К.” е сключил договор за наем с ДКИ  „КЦ – Двореца” на 07.07.2006 г., който изтекъл на 07.07.2009 г. Наемните отношенията между двете страни били продължени с анекс от 19.12.2009 г.   СУ „Св. Кл. Охридски” е поискал да прекрати договорите за наем, като с нотариални покани е предизвестил търговците да освободят заеманите площи. Фирмите не са изпълнили искането и висшето училище е отнесло спора в съда.

Според окръжния съд, въпросните тротоарни площи са разположени на ул. „Акад. Даки Йорданов” и върху тях са поставени по схема на община Балчик преместваеми обекти. Първоначално теренът под тях е бил тревна площ, обградена от бордюр. Той е бил застроен с преместваеми обекти с дървена конструкция от греди и колони, покрита с керемиди, без наличие на стоманобетонни елементи. Те представляват покрита търговска площ, която е мобилна и са на обектите е терен в обхвата на управителните правомощия на СУ „Св. Кл. Охридски”. Съдът е взел предвид, че е изтекъл срокът, в който договорите за наем с ЕТ „Фалко – А. Г.” и ЕТ „Крис – Й. Г.” е бил задължителен за ищеца – СУ „Св. Кл. Охридски” – не повече от една година от прехвърлянето на имот. Анексът от 2009 г. с ЕТ „КОСТЕЖ – К. К.” представлява нов договор, който е бил сключен в нарушение на нормите, поради което съдът приема, че този договор не е основание за държане на тротоарната площ от фирмата и тя трябва да бъде върната на университета. Трите решения са окончателни. НДТ

 

 


Сходни връзки

СЪДЪТ ВЪРНА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ТРОТОАРНИ ПЛОЩИ, ПОЛЗВАНИ ОТ ТЪРГОВЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди