изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:19 EEST
ОБЩИНА ГЕН. ТОШЕВО ВЕЧЕ Е МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА "ДОБРУДЖА ГАЗ" АД    
НовиниОт 1995 год., когато е създадено дружеството, „Добруджа газ” АД в Генерал Тошево вече 18 години развива дейност в унисон със социалната насоченост на общината и определя цени за местните предприятия, държавни учреждения и на населението далеч по-ниски от цените определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, същевременно с това и конкурентни в сравнение със съседните ни общини, съобщиха от кметството.

 Така цените за бита са 11 % по-ниски от Каварна, 19 % по–ниски от Добрич и 35% по-ниски от Шабла. С оглед запазване на тези преференции за битовите и стопански клиенти, след намерението на единия от акционерите в дружеството „Керамик ГТ” АД да продаде своите акции, Общинският съвет в Генерал Тошево взе решение да изкупи този дял. Към момента на сключване на договора за продажба между „Керамик ГТ” АД и общината, участието на акционерите в „Добруджа газ” АД бе следното - „Керамик ГТ” АД - 51.00% или 19 278 бр., община Ген. Тошево - 45.13% или 17 059 бр., и Добруджански земеделски институт - 3.87% или 1 463 бр.

Делът на „Керамик ГТ” АД бе оценен от лицензиран оценител на 980 220 лв. Последва заседание на общинска комисия с  председател Владимир Начев, която договори по-ниски цени и сроковете за плащане на акциите в рамките на бюджетните възможности на община Генерал Тошево. Така се стигна до решението акциите да бъдат заплатени на две вноски. Първата вноска в размер на 350 000 лв. ще се изплати до 15 март т. г., а втората в размер на 190 000 лв. - до 31 март 2014 год.

С подписване на договора за продажба на акции от капитала на „Добруджа газ” АД община Генерал Тошево стана мажоритарен собственик с 96.13% от капитала на дружеството и като такъв ще запази досега водената от „Добруджа газ” АД политика чрез своята социална ангажираност да осигурява на поносими цени доставка на природен газ, като алтернатива на електроенергията, до домовете и стопанските обекти. Водена от социалния ангажимент, местната управа реализира сделката с превантивната  цел да не позволи закупуване на акциите на „Керамик ГТ” АД от частна или чуждестранна компания, като контрапункт на създалото се в национален мащаб обществено недоволство от т. нар. енергийни монополи.

 В бъдеще цените на природния газ в Генерал Тошево ще се определят от представителите на ОбС в газовото дружество. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩИНА ГЕН. ТОШЕВО ВЕЧЕ Е МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА "ДОБРУДЖА ГАЗ" АД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди