изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:16 EEST
ХРАНИЛКИТЕ В ДОБРИЧ СА НАЙ-ПОСЕЩАВАНИ ОТ ГОЛЕМИЯ СИНИГЕР И ПОЛСКОТО ВРАБЧЕ    
Екология

Големият синигер и полското врабче са най-честите посетители на хранилките в Добрич. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците въз основа на данните от кампанията за зимно подхранване на дивите пойни птици „Зрънце любов“, която приключи на 31 март.



Традиционната инициатива се организира от доброволци на Българско дружество за защита на птиците в Добрич. Тази зима те са поддържали над 20 хранилки в Центъра за защита на природата и животните, градския парк „Св. Георги”, училищни дворове, детски градини и други части на града. За подхранването на дивите пойни птици са използвани близо един тон слънчогледови и житни семена, които са дарени от зърнопроизводители от областта и сдружение „Ловно рибарско дружество – Добрич”. Друга част от семената са закупени със средства от дарители на БДЗП.

От дружеството посочват, че тази година в инициативата са се включили и десетки добричлии, които са поставили хранилки за птици близо до своите домове.

За първи път в рамките на кампанията за подхранване на птиците са поставени и хранилки за кълвачи, разположени в Центъра за защита на природата и животните. За подхранването на тези птици са използвани фъстъци, закупени със средства от дарители.

Всеки участник в „Зрънце любов“ е имал възможност да сподели информация за броя и видовете птици, които посещават хранилките в Добрич, чрез онлайн форма. Според събраните данни, най-честите посетители на хранилките са големият синигер и полското врабче. Тази информация ще послужи за създаване на карта с видовете птици, които обитават Добрич.  

 

Кампанията за зимно подхранване на дивите пойни птици в Добрич „Зрънце любов“ се организира за трета поредна година от БДЗП. Някои от дивите птици, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, чинки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг – семената са скрити под снега, плодовете вече са изсъхнали, няма ги и насекомите, с които птиците се хранят. За да помогне на птиците БДЗП организира поставянето на хранилки в паркове, в зелени площи, пред обществени сгради и офиси. НДТ

 

 


Сходни връзки

ХРАНИЛКИТЕ В ДОБРИЧ СА НАЙ-ПОСЕЩАВАНИ ОТ ГОЛЕМИЯ СИНИГЕР И ПОЛСКОТО ВРАБЧЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди