изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:11 EEST
СВЕТОВНА СЕНЗАЦИЯ: Тайните на офшорните лакомници    
По светаНай-мащабното разследване на екип от 86 международни разследващи журналисти от 46 страни, за съжаление без България, разкри самоличността на десетки хиляди притежатели на анонимно богатство от целия свят в размер на около $20 трилиона

Изтичането на 2 милиона имейла и други документи от Британските вирджински острови може да разтърси процъфтяващата офшорна търговия в целия свят. Изтеклата информация за пръв път разкрива самоличностите на хиляди собственици на анонимно богатство от целия свят – от президенти до плутократи, от дъщеря на диктатор до британски милионер, прикривал активи от бившата си съпруга. Изтеклите документи включват имена на правителствени представители и богати семейства от страни като Великобритания, Канада, САЩ, Индия, Пакистан, Индонезия, Иран, Китай, Тайланд, както и бивши комунистически страни.

Основните разкрития от разследването, установени документално от журналистите:


Правителствени служители, техните семейства и бизнесмени използват прикритието на фиктивни фирми и тайни банкови сметки на офшорки, за да укриват доходи

Свръх-богатите използват комплекс от офшорни структури, за да регистрират собствеността си върху недвижими имоти, яхти, произведения на изкуството, като укриват данъци и остават анонимни – нещо, непостижимо за обикновените граждани.

Много от топ-банките в света – като UBS, Clariden и Deutsche Bank – агресивно са работели за да прикриват напълно самоличността на своите клиенти, като им осигурявали забулени в тайнственост компании на Виргинските острови и други офшорни данъчни оазиси.

Добре платена индустрия от счетоводители, посредници и други експерти консултират и помагат на тези клиенти да скриват свноята самоличност и бизнес-интереси, помагат им операции по правне на пари или други финансови транзакции.

Финансови пирамиди и други подобни структури традицонно използват офшорни зони за да осъществяват своята дейност и да прехвърлят там своите незаконни печалби.


Франция – Жан-Жак Огие, близък приятел на президента Франсоа Оланд и участник в предизборната му кампания през 2012 г. бил принуден публично да обяви партньорството си с китайския бизнесмен Си Шу. Самият Оланд е на прага на финансов скандал, тъй като и неговият министър на финансите е крил сметка в швейцарска банка в продължение на 20 години и многократно е лъгал за това.

В Монголия бившият финансов министър на страната и говорител на парламента заяви, че може да се наложи да прекрати политическата си кариера заради разкритията. Но сега тези имена могат да бъдат изречени официално за пръв път във връзка с офшорните зони, тъй като до този момента собствениците на офшорни сметки обикновено остават в анонимност.

 
Някои от най-известните имена, включени в списъка

Жан-Жак Огие 

Добър приятел и основен донор на средства за кампанията на Франсоа Оланд през 2012 г., стартира базиран на Кайманите дистрибутор в Китай с 25% партньорство на компания от Британските вирджински острови (БВО). Огие посочва като свой партньор китайският бизнесмен Си Шу.

--------------------------------------------------------------------------------

Баярцогт Сангажав

Бившият финансов министър на Монголия основава “Legend Plus Capital Ltd” през швейцарска банкова сметка докато заема поста финансов министър на бедната азиатска държава между 2008 и 2012 г. Той заявява, че е било “грешка” да регистрира компанията и че “вероятно трябва да се оттегли от поста си”.

--------------------------------------------------------------------------------

Илхам Алиев и семейството му
 

Или по-точно президентът на Азербайджан и семейството му. Местният строителен магнат Хасан Гозал контролира обекти, регистрирани на името на двете дъщери на президента Илхам Алиев.

--------------------------------------------------------------------------------

Олга Шувалова

Съпругата на вицепремиера на Русия. Мъжът на Олга Шувалова е бизнесменът и политик Игор Шувалов, който отрече твърденията за нарушения, поради нейните офшорни интереси.

--------------------------------------------------------------------------------

Тони Мършант 

Съпруг на канадска сенаторка.

Адвокатът има над $ 800 000 депозити в офшорни сметки.

Той плащал в брой и наредил писмената комуникация да бъде сведена до минимум.

--------------------------------------------------------------------------------

Мария Имелда Маркос Маноток 

Дъщеря на филипински диктатор: Мария Имелда Маркос Маноток е областен управител и най-голямата дъщеря на бившия президент Фердинанд Маркос, прочул се заради корупция. 

--------------------------------------------------------------------------------

Кармен Тисен-Борнемиса 

Най-богатият колекционер на изкуство в Испания, баронеса Кармен Тисен-Борнемиса, бивша кралица на красотата и вдовица на стоманодобивния милиардер Тисен. Тя използва офшорни сметки, за да купува картини. 

--------------------------------------------------------------------------------

Денис Рич 

САЩ: Сред 4 000 американци в списъка е Денис Рич, бивша съпруга на известния петролен търговец Марк Рич, който бе скандално помилван от президента Клинтън по обвинения за укриване на данъци. Тя е вложила $ 144 млн. в “Dry Trust”, създадена на островите Кук. 

--------------------------------------------------------------------------------

Бидзина Иванишвили

Министър-председателят на Грузия е също попада в листата на офшорните лакомници. Иванишвили е бизнесмен-милиардер, който стана премиер на Грузия през 2012 г. Между 2006-09 г. името му фигурира като директор на тайна офшорна компания на БВО, която е основана през 2006 г. и все още е активна. Според говорителят му "премиерът Иванишвили няма интереси в компанията за периода 2011-12 г. и следователно не е имало какво да докладва (във финансовия си отчет)", така че всичко е в рамките на закона.

------------------------------------------------------------------

Смята се, че общо повече от $ 20 трилиона, придобити от заможни лица може да се укриват в офшорни сметки. БВО, които са под контрола на Обединеното кралство, са считани за най-успешното от никнещите като гъби тайни убежища, грижещи се за цялото това богатство.

Имената са разкрити от проекта на базирания във Вашингтон “Международен консорциум на разследващи журналисти” (International Consortium of Investigative Journalists [ICIJ]). В гигантското разследване, продължило 15 месеца, са взели участие 86 журналисти от 46 държави. Сред най-значимите сътрудници на проекта са "BBC", "Guardian", "Le Mond", "Sonntaszeitung", "Washington Post", "SZ" и "NDR". Проектът може значително да навреди на сигурността на най-богатите хора в света, които вече няма да са сигурни, че размерът на богатството им може да остане скрит от техните опоненти и правителства.
 
Сред офшорните клиенти на БВО е Скот Йънг, милионер, свързван с починалия олигарх Борис Березовски. Той е в затвора за укриване на активи от бившата си съпруга. Адвокатът му обаче има пълномощно от Йънг да контролира интересите му в компания на БВО, която притежава доходоносно московско предприятие на стойност $100 млн. Сред имената в списъка е и това на друг измамник, попаднал в затвора – Ахилеас Калакис, който е използвал фалшиви компании, базирани на БВО, за да придобие рекордните $750 млн. от безразсъдни британски и ирландски банки.
 
Малката карибска държава участва в над 1 млн. подобни офшорни операции, откакто започва да се предлага на световния пазар през 80-те години на миналия век. Истинските самоличности на собствениците на сметки никога досега не са разкривани. Дори финансовите регулатори на островната държава обикновено нямат представа кой стои зад тях.
 
През 2010 г. “WikiLeaks” хвърли истинска бомба, след като успя да се добере до почти 2 гигабайта изтекла секретна информация от файлове за американската армия и дипломация.
 
За сравнение новите данни за БВО са повече от 200 гигабайта, включваща финансова информация от над десетилетие за световни транзакции на частни агенции, влючително и от островната държава. Освен това са включени и данни за укривани доходи в Сингапур, Хонг Конг и островите Кук в Тихия океан.http://temadaily.bg

 


Сходни връзки

СВЕТОВНА СЕНЗАЦИЯ: Тайните на офшорните лакомници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди