изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:14 EET
МЪЖКО МОМИЧЕ В СВЕТА НА ПЧЕЛАРСТВОТО    
Земеделие

За удостоената с приза „Млад пчелар на годината” Росица Милева-Рангелова е предизвикателство да се занимава с този предимно мъжки сектор, в който е попаднала съвсем неочаквано. Тя е пленена от цветята, пчелите и спокойствието на селото



Росица Стефанова Милева–Рангелова бе удостоена с приза за млад пчелар по време на специализираното изложение „Пчеломания”, което се проведе от 21 до 23 март в Добрич с организатор „Добрички панаир”. От четири години е семейна, има малка дъщеричка, която вече е на три месеца. Родила се на 21 декември 2012 г., когато всички очакваха края на света, но за семейството на Росица тя е истинско красиво начало.

Младата пчеларка е завършила „Социална педагогика” в Шуменския университет в Добрич. Работи като касиер във „Водоснабдяване и канализация”.

Занимава се с пчеларство от десет години. При това съвсем случайно. Засега то е нейно хоби. През уикендите семейството е на вилата в село Соколово, Балчишко, където се намира и пчелинът.

Росица е първият член на семейството, който се занимава с отглеждане на пчели. А, началото е било съвсем неочаквано. Преди десет години гостували на познат на баща й, който отглеждал пчели. Росица се възхитила на красотата на кошерите с пчелите. Домакинът веднага откликнал и решил да й подари три кошера.

„Тогава не знаех какво да правя. Нямах представа как се отглеждат пчели. Нищо не знаех за тях. Така започнах с три кошера. Пренесохме този подарък от село Кардам край границата с Румъния в с. Соколово. Но, малко по малко се справих. Така сега вече пчелинът е от 50 кошера”, споделя Росица. Според нея, засега този брой кошери й е достатъчен, но продължава да развива пчелина.

За работата на него й помага брат й, тъй като съпругът е ангажиран с работа по морето. Има помощта и на майка си, дори и на баща си, макар че той е болен.

„Пчеларството за мен бе изненада. Никога не съм се занимавала с пчели, не знаех какво да правя. Започнах да чета вестници, списания. Търсех информация в интернет, за да мога нещо да науча. Посещавах  изложенията „Пчеломания”. От магазините за пчеларство събирах материали. Така, малко по малко стигнах дотук. Справих се сама през цялото време, просто трябват много търпение и спокойствие. Пчелите от подаръка ми - първите три кошера, не само оживяха, но и пчелинът се разрасна. Досега нямаме смъртни случаи. Продължавам да се боря. Досега произвеждах само мед, но занапред смятам да започна да събирам и прашец, който е много лековит. Надявам се да успея и с това да се справя”, споделя младата жена.

Кандидатствала е и по програмите за пчеларство, но счита, че средствата, които се отпускат, са много малко и затова се е отказала. Оказва се, че трудът, ходенето до фонд „Земеделие” в Добрич и във Варна, отнемат повече време и средства от това, което пчеларите получават за кошер, обяснява Росица.

В района на село Соколово, където е разположен пчелинът, пашата е смесена. В началото на пролетта цъфти рапица, но, според Росица, тази култура кара пчелите да бъдат агресивни. Рапицата е пръскана с хербициди и затова насекомите стават агресивни, обяснява тя и, както много свои колеги, не харесва рапицата като култура за мед. Дава си сметка обаче, че за земеделските производители, рапицата е печеливша.

„Н района на село Соколово има възможност още за паша на слънчоглед и липа. Сеем и фацелия, която е декоративен бодил. Фацелията е вид, който спада към групата на специалните медоносни растения. Отличен медонос, отделящ големи количества нектар и прашец. Растението се посещава от пчелите през целия ден. Медът от него е много хубав. И като цвят, и като вкус, медът от фацелия е различен, по-специфичен, споделя Росица. Казва, че всеки човек харесва различен вид мед. Като краен продукт предлага мед от рапица, слънчоглед, фацелия, липа и акация. В района обаче няма много акациеви насаждения, затова и този мед има по-малък дял в производството й. Разбира се, всичко завити от това каква е годината като климатични особености, категорична е пчеларката.

Макар миналата стопанска година да беше трудна за много земеделски стопани, включително и пчелари, то за Росица тя е била добра. Добивът й е 50 килограма от кошер при средно 22-23 килограма за областта. Според нея, много е важно как ще се зазимят пчелите. Тя оставя на десет рамки пчели, за да имат храна. Няма загинали семейства, макар много от колегите й да имаха такива оплаквания. При нея няма и акари, които убиват пчелите, каквито има в други пчелини.

Сега е почистила кошерите. Състоянието на пчелите е добро. Добре са презимували и са започнали да образуват маточници. Сега вече дръвчета и цветя цъфтят, което дава надежда за една добра година.

Медът от миналата година не е продала, тъй като счита, че цената на пчелния мед е много ниска. Категорична е, че няма да продава, докато не се увеличи поне на 5 лева за килограм. Фирма в района изкупува на 3,80-4.00 лева за килограм, което, според Росица, не може да покрие дори и труда й. Тя храни пчелите само с мед, не използва захар за подхранване. „В нашето семейство захарта е като отрова, считаме, че е по-добре да използваме мед, отколкото захар. За всичко използваме мед, като нямаме предпочитания към определен  вид”, категорична е тя.  Дори в туршиите семейството й слага мед, вместо захар. Казва, че така вкусът е по-добър, а и е екологично чисто.

От няколко години поддържа връзка с фирма „Павлови”, от която купува майки. Споделя, че е много доволна, а освен това, и винаги, когато има въпроси, се обръща към екипа й за съдействие.

Росица и семейството й живеят в Добрич, но тя казва, че по-добре се чувства на пчелина в Соколово. В града има голямо напрежение, много коли, а на село е по-спокойно, споделя тя. Работата с пчелите й дава удоволствие, спокойствие. „Там се освобождаваш от всяка негативна енергия. Едно е да се занимаваш с хора по цял ден, друго е с пчеличките. Работата с тях ме релаксира, зарежда ме”, споделя Росица.

В свободното си време се занимава с цветя. Те са нейното хоби. Казва, че види ли цвете, иска да го има и в градината си. От кокичето до хризантемите през цялото време градината й е в цветя. Трудно й е, че в Добрич живее в апартамент, но и в него е намерила място за растенията. Макар мястото вече да не стига. У дома отглежда повече зелени цветя, отколкото цъфтящи, тъй като изискват по-малко светлина. „Всяко цвете е като дете, всяко за мен е важно. Работата в градината и с цветята не ме натоварват, напротив – разтоварват ме”, казва Росица. Намира време и за кулинария, макар да има помощта и на майка си и свекърва си. Използва мед при приготвянето на храната. Споделя, че при приготвянето на меса е много добре да се намажат с мед и така се получава много вкусна препечена коричка. Най-добре се получава при пилешкото и при свинското месо, докато при сухите меса не толкова. Семейството използва мед за приготвяне на консервите, най-вече за т.нар. царски туршии, както и за сладка и конфитюри. Както и при приготвянето на всякакви сладкиши. Специално за читателите на „Агровестник” Росица сподели семейна рецепта за руло с мед. Четири яйца, една чаена чаша захар и една чаена чаша брашно с бакпулвер се разбиват. Сместа се изсипва в продълговата тава върху хартия за печене. Слред това се пече. За крема използва едно пакетче желатин, 120 грама мед, 350 грама сметана, 100 грама шоколад, 3 супени лъжици сок от портокал, праскова или друг плод, 50 грама ядки /орехи или бадеми/, 1 литър прясно мляко. Медът се загрява, а шоколадът се разтопява на водна баня. След това се долавят разбитата сметана, прясното мляко, сока. Всичко се разбива с миксер заедно с желатина. Накрая се прибавят и ядки.

В семейството използват и прополис, който е чист антибиотик. Засега го вадят в по-малки количества. Въпреки това, Росица е амбицирана да се справи с производството на прополис и пчелен прашец. Сега проучва пазара за прашец.

Младата пчеларка споделя, че сами си правят кошери, тъй като брат й работи в мебелния завод „Бряст”. За да им излизат по-евтино, само купуват материали. Спрели са се на т.нар. данблатови кошери. Сама си прави и отводки, с помощта на фирма „Павлови”.

Засега няма намерение да увеличава пчелина, а само дейностите, докато успее да бъде достатъчно добра в това, което прави. Но, има намерение в бъдеще да пристъпи и към разширяване на пчелина. Засега обаче семейството не иска да рискува пчеларството да му стане основен поминък.

През изминалите десет години, откакто се занимава с пчеларство, за Радостина основният проблем е бил, че в началото не е имала никаква информация и е трябвало сама да се научи на всичко. „Пчеларството е вид инженерство”, счита Радостина, която след като е усвоила основните тънкости и е успяла да увеличи пчелина си от 3 на 50 кошера, вече е с повече самочувствие като пчелар. Още повече, че, според нея, е трудно да си жена-пчелар. Това, че е жена в този предимно мъжки сектор не я притеснява, защото за себе си казва „Аз съм мъжко момиче”. А, и колегите й мъже вече гледат на нея с респект.

В земеделието все още са малко младите хора, а още по-рядко се срещат и жени. Това обаче не притеснява Радостина Рангелова. Тя е категорична, че младите хора трябва да се обърнат и към селското стопанство. Според нея, за регион като Добруджа, младите не трябва да обръщат поглед само към туризма, но и към аграрния сектор, включително и пчеларството. Тя счита, че би било добре, ако училищата дават подготовка за млади пчелари. 

Среща подкрепата на свои колеги от Габрово, от Плевен, от района на Тервел, както и в самото село Соколово, където вече е помогнала за старта на друг начинаещ пчелар. Според нея, браншовите организации, не функционират пълноценно, не помагат на пчеларите, за да могат да реализират продукцията си или при други дейности. Според Росица, удачният вариант би бил, ако във всяко населено място се направи такава организация, но, за жалост в Добруджа това не се случва.  

Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

МЪЖКО МОМИЧЕ В СВЕТА НА ПЧЕЛАРСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.38 секунди