изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:43 EET
НАД 2 МЛРД. ЛВ. ПО ПРСР ОСТАВАТ ЗА ДОГОВАРЯНЕ ПРЕЗ ИДВАЩИТЕ ДЕВЕТ МЕСЕЦА    
НовиниФонд "Земеделие" ще трябва да одобри проекти за тази сума, за да не бъдат загубени средства


Над 2 млрд. лв. финансиране по Програмата за развитие на селските райони остават за договаряне през идващите девет месеца. От министерство на земеделието обявиха и за кои схеми от нея ще се приемат проекти за 600 млн. лв. от тях. Това са средства, които ще се наддоговорят - т.е. държавата ще се презастрахова от загуба на евросредства, като одобри повече проекти, отколкото предвижда бюджета. А от него остават около 1.5 млрд. лв. Половината от 600-те милиона ще са за общини, а другата - за фирмени проекти. Отделно от това България е поискала и малки промени в програмата - специално за частта с екологичните финансирания.
Над милиард преди финала
Тази година е последната, в която Фонд "Земеделие" може да договаря пари по Програмата за развитие на селските райони, които пък трябва да бъдат разплатени в следващите две години. Според данните на земеделското министерство към март договорените пари по нея са 4.6 млрд. лв., което представлява малко над 73% от средствата. Те са разпределени за шест години, пише capital.bg. В оставащите няколко месеца Фондът ще трябва да одобри проекти за огромната сума от около 1.5 млрд. лв., които в противен случай ще бъдат загубени. България вече има такъв негативен опит, когато през 2011 г. изгуби близо 80 млн. лв. и още над 100 млн. лв. през миналата година.
За общини и за фирми
Освен договарянето на останалия бюджет по Програмата до края на годината Фонд "Земеделие" планира и да наддоговори средства по нея. Практиката е стандартна и цели да има резерв от проекти, които да бъдат изпълнявани, ако някой от одобрените преди това кандидати се откаже от своя поради липса на съфинансиране или други причини. От Фонд "Земеделие" съобщиха, че на този етап няма окончателна информация за остатъчните средства по всяка отделна мярка, като тя ще бъде съобщена при отварянето на приемите за проекти, което ще започне в началото на май. В последните си дни кабинетът "Борисов" разреши на институцията наддоговарянето да бъде за около 600 млн. лв., като то ще важи и за мерки за бизнеса. Новината сега е, че е ясна сумата за всяка конкретна схема. Според данни на земеделското министерство най-много пари ще бъдат наддоговорени по двете  "общински" мерки - за основни услуги за населението и за обновяване на населените места, за които са предвидени над 300 от разрешените 600 млн. лв. Сред бизнес мерките малко под 100 млн. лв. допълнително ще бъдат договорени по двете най-атрактивни за фермерите мерки - за модернизиране на стопанства и за млади производители. По схемата за добавяне на стойност към земеделските и горски продукти (т.е. за преработватели) се предвиждат други близо 60 млн. лв., сочи планът на ведомството.
България иска нова промяна в Програмата
В средата на март земеделското министерство е изпратило ново искане за промяна в Програмата до еврокомисията. То е свързано основно с мерките за опазване на околната среда, към които в момента има най-слаб интерес. Едното от настояванията е фермерите със земя в мрежата "Натура 2000" да могат да получават едновременно две плащания -  ако изпълняват агроекологични мерки на тази територия и за това, че са в защитената зона.


 


Сходни връзки

НАД 2 МЛРД. ЛВ. ПО ПРСР ОСТАВАТ ЗА ДОГОВАРЯНЕ ПРЕЗ ИДВАЩИТЕ ДЕВЕТ МЕСЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди