изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:21 EEST
ПЧЕЛАРИТЕ ПРОТЕСТИРАХА    
НовиниБългария се въздържа от гласуване на забраната за използване на опасните неоникотиноидни пестициди
Пчелари от Шумен, Варна, Силистра, Разград и Търговище излязоха на протести вчера, като причина за това е решението на България да се въздържи от гласуване на забраната за използване на опасните неоникотиноидни пестициди при отглеждане на посевите, заради които измират пчелните семейства.


В началото на година Брюксел поиска от страните членки на ЕС да наложат забрана за употребата на опасните пестициди при слънчогледа, рапицата, царевицата и памука. Големите държави, в това число и Великобритания и Германия, обаче не подкрепиха идеята. Така ЕК предложи двегодишно отлагане на забраната.
"С това решение вие подписахте смъртната присъда на пчеларството в ЕС", се казва в декларацията на протестиращите, която ще бъде изпратена до президента и до служебния премиер. Според пчеларите най-страшното е, че арендаторите не ги уведомяват предварително, когато започват да пръскат с опасните пестициди, което е довело до масовото измиране на пчелни семейства през миналата година.
Около 200 000 пчели са измрели през 2012 година в България при капацитет за отглеждане за над 1 милион. Това са около 20% от българските пчели. Масовото изчезване на насекомите застрашава не просто реколтата, но и самото съществуване на природата и хората във вида, в който ги познаваме, предупреждават еколози и фермери. Около три четвърти от световните хранителни култури разчитат на пчели и други насекоми, за да оплодят техните цветове.
Измирането на пчелите е световен проблем. Затова страни като Италия и Испания вече са въвели забрана за използването на вредните пестициди. Сериозни мерки за употребата им обмислят и други европейски държави, след като данните на експертите сочат, че те са причина за 64% от смъртността на пчелните семейства. Три от най-широко използваните отровни пестицида се произвеждат от големи американски, швейцарски и германски концерни.
Протестиращите пчелари във Варна издигнаха плакати, на един от които пише: "За пчелите 7 млн., а за тютюна – 70 млн.". Те настояват за допълнително субсидиране, както и за криминализиране на кражбите на пчелни семейства, защото техният брой се е увеличил.
С декларация Българската асоциация биопродукти подкрепи протеста на пчеларите за спасение на пчелите и срещу опасните пестициди, които са виновни за тяхното изчезване.
 


Сходни връзки

ПЧЕЛАРИТЕ ПРОТЕСТИРАХА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди