изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:32 EEST
ОМБУДСМАНЪТ ПРЕПОРЪЧВА СПЕШНО ИЗВЕЖДАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ ДОМА В КРУШАРИ    
НовиниМотивът му е, че медицинският персонал там е недостатъчен


Националният омбудсман изпрати препоръка до заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова спешно да се изведат децата и лицата от Дома за деца с умствена изостаналост „Свети Николай Чудотворец” – с. Крушари, в подходящи институции (включително домове за медико-социални грижи за деца), намиращи се в областен град и в близост до болнично заведение, които разполагат с необходимите медицински специалисти и оборудване за полагане на подходящи грижи за децата.
При извършена проверка в дома екип на омбудсмана констатира, че това е институцията за деца с увреждания с най-голям капацитет в страната – 100 души, като в момента са настанени 93. Разположена е в с. Крушари, като най-близката болница е на около 30 км. От настанените в дома деца и лица 70 са с тежки форми на увреждания и трябва да са под постоянно медицинско наблюдение. В дома на щат работят само 6 медицински сестри, като няма предвиден щат за старша медицинска сестра. Не е изготвен годишен график за здравните грижи на децата. Помещенията са малко на брой и са с недостатъчна площ за полагане на адекватни грижи за големия брой настанени деца. Залите за рехабилитация са с недостатъчно оборудване и също са малки.
„Като се има предвид обстоятелството, че повечето деца са неподвижни и трудноподвижни, един рехабилитатор и един кинезитерапевт са недостатъчни за провеждането на необходимите терапии за раздвижване. Трябва да отбележа, че цитираните специалисти са назначени едва през м. март 2013 г. Поради тези причини повечето от децата целодневно са в легнало положение” – пише омбудсманът. Той цитира и доклад на Главната дирекция „Контрол по правата на детето” – Варна, от проверка в дома, извършена през февруари 2013 г. Инспекторите също са констатирали, че щатните бройки за специализиран персонал трудно могат да бъдат заети поради ниското заплащане, отдалечеността на населеното място от гр. Добрич, както и заради необходимостта от поемане на голямата отговорност за здравето и нуждите на деца с множество и тежки заболявания.
В препоръката на омбудсмана пише: „Независимо от факта, че Министерският съвет прие Национална стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България” и План за действие за изпълнението й, в който е предвидено извеждането на децата с увреждания от институциите да се осъществи до 2014 г., като омбудсман на Република България препоръчвам спешно да се изведат децата и лицата от Дома за деца с умствена изостаналост „Свети Николай Чудотворец“ – с. Крушари”.
„Всичко, което е необходимо да се направи в дома, сме го направили. Щатът е зает. Там работят над 70 души, тъй като има и три детегледачки, които са назначени от фондация „Лумос”, коментира за НДТ кметът на Крушари Добри Стефанов. Той допълни, че откакто е стартирал проектът „Детство за всички” в партньорство с фондация „Лумос”, са организирани обучения за подготовка за извеждане на децата от дома, както и на работещи там. „Всичко върви по план във връзка с деинституционализацията на домовете за деца, но не можем да заведем децата на голя поляна преди още да са построени защитени жилища”, коментира още кметът. Той обясни, че в дома работят 6 медицински сестри, има лекар, който го посещава всеки ден. „Върви се стъпка по стъпка по извеждането на децата от дома, детайлизира се състоянието на всяко едно от тях, иска се становище от родителя, за да се изпълнят всички необходими процедури”, каза още кметът. И допълни, че от фондация „Лумос”, която е и с международен опит, няма забележки към работата в дома.
 


Сходни връзки

ОМБУДСМАНЪТ ПРЕПОРЪЧВА СПЕШНО ИЗВЕЖДАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ ДОМА В КРУШАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди