изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:43 EEST
ОБНОВЕНА: Официално: МВР подслушва незаконно    
Ред и сигурност

Проверката на прокуратурата установи тежки нарушения при подслушването отстрана на МВР. Има изтрита информация и съпротива от страна на ведомството срещу проверката. Образувани са наказателни производства срещу трима директори на СДОТО. Това стана ясно при обявяването на резултатите от проверката в МВР за нерегламентирано подслушване, предаде репортер на БГНЕС.



Констатирахме редица нарушения, свързани с ежедневната експлоатацията на техниката при работата с нея, контрола по отношение на нея и на лицата, които боравят с нея. Констатирани са злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката за подслушване, каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Главният прокурор посочи, че в предадения му от лидера на опозицията Сергей Станишев сигнал липсва подпис. Писмото е подписано от неизвестен подател: "С надежда и уважение, все още служител на МВР", уточни Цацаров. В аванс той отговори на въпрос, че по сигнала веднага не е образувано наказателно производство, защото по закон анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване.

Не съществува утвърден писмен регламент относно използването на специализираната апаратура, монтирана на мобилната техника, както и относно излизането и прибирането на транспортната техника за конкретна задача.

Налице са фрапиращи разминавания, отразявани при използването на техниката в пътни книжки, дневниците за излизането й от гаража и за реално извършената работа. Например, в дни, в които не е отразено излизане на автомобила в неговата служебна пътна книжка, този автомобил е засечен в кадрите на СДВР. Главният прокурор уточни, че е иззето цялото видеонаблюдение на територията на София за цял месец и именно на това се базира констатацията, че в пътната книжка на автомобила не е отбелязано излизането на автомобила. "Какви задачи е изпълнявал тогава, мога само да гадая", каза Борислав Сарафов.

Липсата на регламент и отчетност създават възможности за злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката. Няма ясно посочен регламент в писмен вид. Задачите се поставят устно, не се пише документ, ако няма резултат, заяви Борислав Сарафов.

По време на проверките се установи, че един началниците на отдел, където се намира тази мобилна техника, е направил опит да саботира следствието.

Началник на отдел в СДОТО МВР е направил опит да осуети прокурорската проверка по сигнала за подслушване. Става дума за Радко Димитров, който е започнал да действа веднага след подаването на сигнала от Сергей Станишев, обясни още Сарафов.

Не съществува утвърден в писмен вид регламент за унищожаване на информацията, придобита при изпълнение на задачите. Налице в СДОТО е порочната практика изтриването на информацията, придобита чрез специализираната апаратура да се извършва по усмотрение на оперативен служител без писмено известие до неговия началник, обясни още Сарафов.

Сотир Цацаров съобщи, че докладът от проверката вече е представен на постоянния представител на Генералния секретариат на Европейската комисия у нас. "Запознаването е по негово искане и не му бяха спестени никакви елементи от доклада", обясни главният прокурор.

Николай Кокинов съобщи, че са образувани наказателни производства срещу тримата директори на СДОТО. Като директор на СДОТО МВР Сергей Кацаров не е изпълнил задълженията си по служба. Като директор в СДОТО Камен Костов не е изпълнил задълженията си по служба и не е създал необходимата организация и ред за използването на специализираната техника за електронно проследяване, с което са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР. Наказателното производство срещу служителя Радко Димитров е за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника. Срещу Цветан Иванов е за това че не е създал необходимите условия за използване на специализираната техника, като с това са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР.

Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата ще положи всички усилия, за да се възстанови информацията, която е била унищожена. Докато не възстановим изтрита информация не може да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане, или по собствена воля, коментира главният прокурор.

В началото Цацаров съобщи, че докладът от проверката вече е представен на постоянния представител на Генералния секретариат на Европейската комисия у нас. "Запознаването е по негово искане и не му бяха спестени никакви елементи от доклада", обясни главният прокурор.

БГНЕС припомня, че лидерът на БСП Сергей Станишев подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров на 28 март за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и магистрати под ръководството на Цветан Цветанов. Междувременно бивш генерал от МВР разкри как в рамките на законното се подслушват стотици граждани незаконно.

В последните две седмици бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В екипа, който проверяваше МВР бе и скандалният заместник-градски прокурор Роман Василев. Според Сотир Цацаров всеки разпит се е водил от двама прокурори. Всички те са му докладвали лично всеки ден по два пъти как върви проверката. /БГНЕС

Йордан Бакалов: Нека проверят кой е звъннал на Радко навръх ЧРД

Станишев: Цветанов незабавно да излезе от политиката

И ДПС зове: Борисов да оттегли Цветанов от листите на ГЕРБ

Цветан Цветанов за доклада на Прокуратурата: Досъдебното производство трябва да приключи, за да бъдем обективни в оценките

 


Сходни връзки

ОБНОВЕНА: Официално: МВР подслушва незаконно | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОБНОВЕНА: Официално: МВР подслушва незаконно
Автор: Anonymous да 2013-04-16 @ 01:45 EEST
Какво са констатирали  не е толкова важно,но знам със сигурност,че домът ми (включая съседите ми) се подслушва от 2000г. , а може би и от по-преди това,което значи,че се подслушва не от вчера,а най-вероятно от зората на българската "демокрация" .Друг момент е, че с "приватизирането" на далекосъобщенията има прекрасна възможност за подслушване  на особено интересни за собственика /собствениците/ персони , като например бизнесмени (така конкурентен бизнесмен ще бъде фалиран),съдии,прокурори,полицаи,политически неудобни лица и т.н.Просто стана така,че в нашата малка държава отговорните за реда,законността и сигурността  на  гражданите  институции се обособиха като "държави в държавата", освен групировките разбира се.Поради това приветствам неприемането ни в шенген,защото това удря точно тях и тачените от тях (по разбираеми причини) роми .И като споменах приватизиране, се питам до кога в държавата ни ще се допуска приватизиране на "стратегически" обекти и на обекти ,при които собствениците стават монополисти; до кога за допусналите такава приватизация няма да бъдат приети закони /със задна дата/ които да бъдат съдени дори ,когато са вземали колективно решение -примерно целия министерски съвет ,а защо не и парламента в лицето на лидерите на партиите,председателите на комисиите,вносителите на закони или поправките по тях и т.н.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди