изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:21 EET
КРИЗАТА ПРЕДИЗВИКА БУМ НА ТЪРГОВСКИТЕ ДЕЛА    
Новини

Много от тежките фирмени дела в Апелативния съд във Варна са от Добрич



 

Има проблем с недостига на щата за търговските дела, които много са се увеличили, каза председателят на Апелативен съд – Варна, Виолета Бояджиева. В ръководеното от нея съдилище 40 на сто от делата вече са търговски, а наказателните са 20 процента. Причините за големия ръст на търговските дела, според В. Бояджиева, е в икономическата ситуация в страната, в това, че много фирми фалираха, държавата не се е разплатила с много от тях, има вътрешнофирмена задлъжнялост. Причината е, че се разори средният и дребен бизнес, че не се направи нищо, за да оцелее бизнесът, каза още В. Бояджиева. И посочи, че много от тежките фирмени дела идват от района на Добрич.

Дела водят по-крупните фирми, докато малките се отказват, защото нямат финансовата възможност за това. Само за първите три месеца на годината в Апелативния съд във Варна са постъпили 120 търговски дела при обичайно 250-300 за година.

В Търговското отделение на Окръжен съд – Добрич, са образувани през миналата година 291 търговски дела. От тях делата по несъстоятелност и възражения в производството по несъстоятелност заемат дял от 19% - 55 броя. Образуваните търговски дела от и срещу търговци са 115 броя.

През май предстои да се актуализират щатовете на апелативно ниво и може, след необходимата мотивация, поне един щат да бъде отпуснат допълнително за Варненския апелативен съд за разглеждане на търговските дела, коментира Милка Итова – председател на комисия във Висшия съдебен съвет. Тя каза още, че през май-юни ще бъдат обявени конкурсите за апелативно ниво.

Според нея, по отношение на съдиите у нас се е преминало от едната крайност в другата и България е единствената страна от ЕС, където се прилага атестация на съдиите и случайно разпределение на делата. Сега трябва да се върнем в средата в едно разумно положение, каза още тя.  НДТ  

 


Сходни връзки

КРИЗАТА ПРЕДИЗВИКА БУМ НА ТЪРГОВСКИТЕ ДЕЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди