изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:28 EEST
85% ОТ ДЕЛАТА В СЪДА СА ПРИКЛЮЧЕНИ ДО ТРИ МЕСЕЦА    
Новини

85% от разгледаните през миналата година от Окръжния съд в Добрич 2 181 дела са приключили в тримесечен срок, отчете на годишното си събрание институцията. По този показател тя се нарежда над средното за района на Апелативния съд във Варна, където средният процент за м.г. е 84.



 

Според отчета, при първоинстанционните наказателни дела, в тримесечен срок са завършени 95,43%, а при въззивните – 81,6%. Гражданското отделение е приключило в тримесечен срок 75% от първоинстанционните и 86,6% от свършените въззивни дела. За Търговското отделение равносметката е 80% свършени в тримесечен срок първоинстанционни и 89% - въззивни дела.

Наказателното отделение на Окръжен съд – Добрич, наблюдава тенденция на сравнително намаляване на постъпилите първоинстнационни дела спрямо предходните три години. През 2012 г. са постъпили 323 първоинстнационни дела, като 59 от тях са с обвинителни актове. Най-голям дял имат делата за общоопасни престъпления, от които транспортните са 11, за наркотици – 6,  както и едно дело за палеж. На второ място са делата за престъпления против стопанството, които са 16, следват тези против собствеността, които са 11 броя. Следващите места в „класацията” са за делата за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и против личността, против държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции. През миналата година съдът е разгледал и 2 дела за убийство. По Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест са образувани 13 дела, като 7 от тях са за вземане на мярка за неотклонение, а 6 дела са по искания за екстрадиция. Като съкратеното съдебно следствие са разгледани 17 наказателни дела.

През годината предадени на съд са били 75 лица, а за 3 лица е било поискано освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба. Приключени са 228 въззивни наказателни дела, като с потвърдени присъди и решения са 145 от тях. Отменени са 57 акта на районните съдилища, 16 са изменени, а по 10 дела производството е било прекратено.

Осъдените през 2012 г. от окръжните магистрати са 65 лица или 86,67% от предадените му на съд. Има една оправдателна присъда. Присъди до три години затвор са наложени на 52 лица, като 41 от тях са условни. Лишаване от свобода над 3 до 10 години са получили 8 подсъдими, а на затвор над 10 до 30 години са осъдени 2 лица. Най-тежкото наложено от съда наказание за миналата година е 24 години затвор. На пробация и глоба през миналата година са осъдени трима, колкото те са били и през 2011 г.

Гражданското отделение на съда е разгледало 181 броя първоинстанционни  и 866 броя въззивни дела. Най-много – 43, са постъпилите граждански дела по семейния кодекс. По Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност са постъпили 10 дела. По Закона за отговорността на държавата и общините са три. НДТ

 


Сходни връзки

85% ОТ ДЕЛАТА В СЪДА СА ПРИКЛЮЧЕНИ ДО ТРИ МЕСЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди