изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:23 EEST
Европейският парламент ще разгледа ”Цветановгейт”    
Европейски съюзПредседателският съвет на Европейския парламент (ЕП) взе решение темата за масовите незаконни подслушвания в България да бъде разпределена за разглеждане на комисията по Граждански права, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ).

В тази комисия се разглеждат най-сериозните доклади по въпросите на нарушенията на човешките права, функционирането на системите за сигурност и годишните доклади на ЕВРОПОЛ, съобщиха от пресофиса на евродепутата Станимир Илчев, предаде БГНЕС.

ЛИБЕ гледат и докладите за Шенген. Тази процедура дава възможност за изслушване на отговорните лица пред комисията.

Преди два дни председателят на Групата на социалистите и демократите Ханес Свобода призова ЕК да започне разследване на случая с подслушването у нас.

„Срамота е България, страна-членка на ЕС, да бъде управлявана от администрация, която очевидно е нарушавала - със знанието и с подкрепата на полицията - правото на лична свобода на огромен брой хора. Това повдига въпроса дали правителството е предприемало и други подобни действия", заяви евродепутатът.

Той настоя бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незабавно да подаде оставка като председател на Предизборния щаб на ГЕРБ, защото е "загубил всякаква легитимност и доверие и не може повече да заема политическа длъжност".
Според Свобода, фактът, че бившият премиер Бойко Борисов е потвърдил пълната си подкрепа за Цветанов, само подчертава липсата на демократични ценности в неговата партия.

Незаконното подслушване на опозиционни български политици подкопава демокрацията в страната, коментира по-рано и лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад.

Вчера от БСП обявиха, че председателят на ЕП Мартин Шулц и еврокомисарят по правосъдие Вивиан Рединг са уведомени за скандала. Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев призовал Рединг "да сложи край на мълчанието си, да игнорира партийната си принадлежност (тя е от Европейската народна партия (ЕНП), сестринска на ГЕРБ - б.р.) и да предприеме най-накрая необходимите действия с оглед на тревожното погазване и незачитане на демократичните права у нас".

Убеден съм, че с Бойко Борисов и Цветан Цветанов България е на правилния път, с ГЕРБ българите ще продължат своя път на развитие и просперитет, заяви обаче днес председателят на Групата на ЕНП Жозеф Дол.
Той призова европейските институции да не се превръщат в сцена на вътрешно-политически дебати.

"Не трябва да се поддаваме на изкушението да се превръщаме в съдници по текущо разследване", се казва още в изявлението на Дол, цитирано от пресцентъра на ГЕРБ.

След избухването на скандала, станал известен като "Българският Уотъргейт" или "Цветановгейт", говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че засега комисията няма да взема отношение, тъй като все още нещата са не на нивото на фактите, а на спекулациите.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Европейският парламент ще разгледа ”Цветановгейт” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди