изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:47 EEST
45 безследно изчезнали деца през 2012 г.    
НовиниПрез миналата година в България безследно са изчезнали 45 деца, съобщи зам.- министърът на вътрешните работи Филип Гунев. А намерените издирвани от полицията деца през 2012 г. са 53. Днес беше представен проект за национална система за известяване за изчезнали и отвлечени деца в България. Според зам.- министър Гунев този проблем винаги е бил основен приоритет на МВР.

Проектът предвижда МВР, прокуратурата, Държавната агенция за закрила на детето, Фондация "Център Надя" и Министерството на правосъдието да работят заедно в името на обща кауза - помощ за издирването на изчезнали деца.

Работата е финансирана от Европейската комисия и се очаква да бъде готова до края на тази година.

Целта е създаване на система между различните институции, обществени организации, медии, транспортни фирми, интернет доставчици, които да съдействат в разпространението на информация за изчезнало дете. Важното е да има обратна връзка от граждани, които могат да помогнат за разследването.

Ще бъдат използвани светлинни табла по гари и автогари, които ще сигнализират за изчезнали деца.

Директорът на сектор "Издирване" в "Национална полиция" Захария Стоянов обясни, че целта на тази система е обществото да бъде по-внимателно и до него да стигне информация, че полицията има нужда от помощ. Но системата няма да се задейства за всеки случай.

Работната група използва опита, който институциите са натрупали с горещите телефони за деца 116 000 и 116 111. За една година са регистрирани над 100 хиляди обаждания. От тях 19 хиляди са били консултирани.

17 хиляди са били от деца. Те са го използвали главно като "телефон на доверието", за да си споделят различни проблеми.

Подобни системи има в 12 държави от Европейския съюз. Сред тях са Полша и Румъния, с които България ще обменя опит. /vesti.bg

 


Сходни връзки

45 безследно изчезнали деца през 2012 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди