изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:44 EEST
Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Флоров    
Ред и сигурност

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров. След проверката, която започна преди два дни заради получените класифицирани документи в прокуратурата, Софийска градска прокуратура изиска от МВР и ДАНС оперативните дела, водени срещу Флоров.



От анализа на получените по електронен път материали се установява, че те са идентични с документите в оперативните дела - общо четири. От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302а - подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай.

Така с постановление от днес прокуратурата образува досъдебно производство срещу Флоров за престъпление по чл. 302а НК. В хода на разследването, което ще се провежда от следователи от Следствения отдел на СГП, ще се събират доказателства и за евентуално извършено престъпление по чл. 357 НК - разгласяване на класифицирана информация.

Днес, административният ръководител на СГП Николай Кокинов е уведомил министъра на вътрешните работи за образуваното досъдебно производство и е отправил предложение за предприемане на мерки по реда на Закона за МВР спрямо директора на ГДБОП.

От разгласените на 17 април документи стана ясно, че през 2002 г. НСС е започнала дело за оперативна проверка (ДОП) под кодовото име "Високия". Започването на процедурата е подписана от Иван Драшков, тогава шеф на НСС.

За ДОП "Високия" е отбелязано, че е с окраска "корупция". В плана за бъдещите мероприятие е записано, че обект е Станимир Славейков Флоров, както и че делото се пуска след "получени оперативни данни, че обектът поддържа интензивен нерегламентиран контакт с криминално проявено лице". Отбелязано е и че "обектът използва служебното си положение с цел подпомагане и протекция престъпна дейност на криминално проявеното лице с цел лично облагодетелстване". Пуснати са всички възможни СРС-та - на мобилния телефон, на стационарния, при необходимост е препоръчано външно наблюдение и филмиране. По делото има приложени и множество съобщения от ДОТИ от свалени записи от подслушването на Флоров. В тях има негови разговори от почти цялата 2002 г. По онова време той е в отдела за борба с наркотрафика, който после оглавява.

От подслушаните през 2002 г. разговори става ясно, че Флоров вероятно знае или поне се съмнява, че е обект на разработка на НСС. В един от записите той се закача с някакъв мъж за реколтата от мак, после казва, че те от НСС знаели. В друг от разговорите говори с "колега". В съобщението е записан телефон, който съвпада с този на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от 2002 г. В записа става ясно, че Флоров кара "колегата", когото нарича и "приятелю", да организират един обяд и на него да дойде и неговият шеф - вероятно Бойко Борисов. "Колегата" обаче се дърпа и обяснява, че шефът му е много зает. Флоров настоява, но накрая казва, че "ако се получи резултат - добре, ако не - здраве". Има разговори на Флоров с ливанец, на име Хабиби. Има и разговори как ще ходи с някакви хора да карат джипки в Македония, или пък търси хотел в Трявна и на морето, както и разговор с обект на разработка под кодовото "Алчния".

Накрая има справка от 2008 г., подписана от директора в МВР комисар Иван Комитски. В нея първо се разказва, че Флоров е бил в полезрението на НСС още през 1999 г. по съмнения за нерегламентирани контакти. После пише и за ДОП-а на НСС от 2002 г. Накрая в справката се казва, че "в хода на проверката не е получена информация, потвърждаваща версията, че Флоров използва служебното си положение за подпомагане и протекция на престъпната дейност на обекта по ДОР с цел лично облагодетелстване". Подборката от подслушани разговори, както и окончателните изводи сочат и възможност някой от обектите да е пуснал сам нещата, за да изпревари готвени разкрития. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Флоров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди