изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:38 EET
Росен Плевнелиев: Притеснен съм от констатациите, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано ползване на СРС    
Новини София. Притеснен съм от констатациите на прокуратурата, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано ползване на СРС. Това каза на брифинг президентът Росен Плевнелиев, след среща с директора на Служба „Военна информация” Веселин Иванов, директора на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров и Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, предаде репортер на Агенция „Фокус”.


„Надявам се служебният министър на вътрешните работи да вземе спешни мерки чрез създаване на междуведомствени работещи правила, от гледна точка на ползване на СРС. Очевидно е, че през годините не е имало строен ред от тази гледна точка”, добави държавният глава.
„Вярвам, че всички трябва да си напишат урока, МВР трябва да си пренапише и преразгледа правилата в самата система, за да има силен контрол вътре в МВР. Очаквам, и ще дам всичко от себе си, да се обърна и към 42-то Народно събрание, с молба за законодателна инициатива, за недопускане на предпоставки за нерегламентирано подслушване”, заяви Плевнелиев.
„Трябва да се предприемат законодателни мерки, защото ситуацията в момента е неприемлива. Поздравявам прокуратурата и се надявам в разумни срокове да стигнат до окончателни изводи и решения”, посочи президентът.
Яница ТАНЕВА

Президентът Росен Плевнелиев за подслушването: Действията на прокуратурата са правилни

19 април 2013 | 15:31 | Агенция "Фокус"
 
София. Категорично гарантирах, че считам, че е абсолютно недопустимо, да има капчица съмнение, камо ли да се окаже и вярно, че в една демократична и правова държава, може граждани, политици, включително и държавният глава, да бъдат подслушвани. Това каза на брифинг президентът Росен Плевнелиев след среща с директора на Служба „Военна информация” Веселин Иванов, директора на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров и Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Още в деня на подаване на сигнала от Станишев и в следващите дни, се чух двукратно с главния прокурор, като го окуражих и му дадох пълна подкрепа и надежда прокуратурата да действа бързо, адекватно, да стигне докрай, да има ясни резултати и те да бъдат постигнати в разумен срок, да няма протакане. Аз съм държавникът, който ще даде пълен шанс, за да си свършат добре работата. Действията на прокуратурата са правилни”, посочи държавният глава.
Яница ТАНЕВА
 
Плевнелиев: Мина четвърт век стига с тази Държавна сигурност

Мина четвърт век стига с тази Държавна сигурност. Комисията по досиетата трябва да може еднозначно да посочва кой е бил и кой не е бил агент на Държавна сигурност.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.

Няма нужда между посредник между нас и истината. Да приключим веднъж завинаги около неяснотите за този период, да не правим отново и отново проверки за принадлежност и то противоречиви, заяви президентът Плевнелиев. Според държавния глава архивите трябва да са едно място, всичко трябва да се дигитализира и предадат на Държавния архив, който да е в музея и да дава достъп на всички - така, както е в европейските държави. Очаквайте подробности. /БГНЕС

Росен Плевнелиев: Към момента Комисията по досиетата се затруднява в проверките, свързани със Служба „Военна информация” и НРС

19 април 2013 | 16:04 | Агенция "Фокус"
 
София. Към момента Комисията по досиетата се затруднява в проверките, свързани със Служба „Военна информация”, и Националната разузнавателна служба (НРС), тъй като все още липсват списъците с щатните разписания, както и не са окончателно предадени архивите на двете служби. Това каза на брифинг президентът Росен Плевнелиев след среща с директора на Служба „Военна информация” Веселин Иванов, директора на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров и Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на президента двойствеността трябва да бъде прекратена.
„Архивите на двете служби трябва в най-скоро време да бъдат предадени на Комисията по досиетата, която да може еднозначно и категорично да посочва кой е бил и кой не е бил агент на Държавна сигурност, а не да излиза с противоречиви становища, позовавайки се на непредадените архиви”, добави той.
„Когато службите считат, че има опасност да се увредят интересите на страната или да се създаде опасност за нечий живот, трябва да бъдат добре мотивирани, с конкретни и ясни аргументи”, посочи Плевнелиев.
В коментар на думите на премиера Марин Райков, че темата за ДС е част от чалгата на прехода, президентът Росен Плевнелиев каза: „Това, парченце по парченце, отношение към истината, трябва да бъде затворено и приключено. Не слушам чалга, не разбирам от чалга и е трудно да коментирам музика, която трудно разбирам”.
Яница ТАНЕВА 

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Флоров


 
 


Сходни връзки

Росен Плевнелиев: Притеснен съм от констатациите, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано ползване на СРС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди