изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:26 EEST
Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов е уволнен    
Новини

В резултат на направената проверка в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде сменен изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, като ще бъде проведен конкурс за нов изпълнителен директор, съобщи енергийният министър Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.



Констатациите в резултат на направената проверка в атомната централа са изключително сериозни, коментира министър Василев. "Проблемите в централата са системни и не са свързани с определени личности, но определени личности трябва да влязат в централата, за да решат проблемите", смята министърът. Кадрови промени ще има в 13 дружества в системата на МИЕТ, като не всички те са в енергийния сектор.

Проверката в АЕЦ "Козлодуй" е на Инспектората на Министерски съвет и обхваща случващото се в централата през 2011 -2012 година. Проверката е възложена съгласно писмо на министъра на енергетиката в началото на януари тази година.

Сред най-тежките нарушения са договори за изпълнение на обществени поръчки, които са подписвани от други служители на централата, а не от изпълнителния директор. Констатирани са случаи, при които стойността на сключения договор значително надвишава прогнозната стойност на обществената поръчка. В доклада е описан и случай, при който печели кандидат, предложил три пъти по-висока цена от останалите кандидати при възложен критерии "най-ниска цена". Има и случаи, при които стойностите на сключените договори надвишават средствата, заложени в работната програма на АЕЦ "Козлодуй" за 2012, нещо, което показва не добро планиране.

Допускано е разделяне на обществени поръчки с цел заобикаляне на прилагането на закона. По време на провеждането на обществените поръчки са назначавани нови членове в комисиите, които да разгледат, оценят подадените оферти. В нарушение на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки не е изпълнявано винаги задължението да се събират по три оферти. Като трайна тенденция се очертава системното неразплащане от страна на НЕК на доставената от АЕЦ "Козлодуй" електрическа енергия за задоволяване на регулирания пазар, въпреки изготвянето на три споразумения за разсрочване на плащанията, задълженията на НЕК продължават да нарастват, констатират още от Инспектората.

Извлечение от доклада е изпратено и до АДФИ (за извършване на проверка във връзка с констатираните нарушения относно провеждането на обществените поръчки, относно достоверността на съставените финансови отчети и относно движението на активите и стоково-материалните ценности в складовите бази и относно икономическата изгода от продажбата на неизползвано ядрено гориво от първите четири блока на централата) , БЕХ (за предприемане на съответни действия) и до Главната инспекция по труда (за извършване на проверка относно констатираните нарушения в дружеството по прилагане на трудовото законодателство).

От Движението за граждански контрол излязоха днес с декларация, с която настояха министър Асен Василев да вземе официална позиция относно доклада за драстични нарушения в АЕЦ "Козлодуй" и да потвърди дали има такъв документ в МИЕТ. Те искат да се вземат незабавни мерки за разгласяването на доклада и да вземе действия на базата на написаното в него. Самият министър Василев призна, че има резюме на доклада, което може да бъде разпространено и го предостави на медиите.

От Движението за граждански контрол предложиха днес и да се създаде Обществен Надзорен съвет към ДКЕВР. Ангел Славчев, Янко Петров и Дончо Дудев от движението са предложили на енергийния министър Асен Василев да свика работна група от юристи, енергийни експерти и граждани, които да създадат рамка за създаване на Обществен Надзорен съвет към държавния енергиен регулатор. Тяхната идея е този надзорен съвет да има право да налага вето върху взетите решения от ДКЕВР. /БГНЕС

Станишев се чуди как доставчик на банички управлявал АЕЦ "Козлодуй"

По повод новия скандал с шефа на АЕЦ Козлодуй, лидерът на БСП Сергей Станишев изрази недоумението си как Валентин Николов от доставчик на банички и на детски градини стана шеф на атомната централа. „България е грабена системно, безобразно и на това трябва да се сложи край”, каза Станишев във Велико Търново. Той обяви, че предизборната кампания на ГЕРБ е пълна с лъжи. „Защо Борисов и ГЕРБ обещават 32 млрд.лв. инвестиции, след като това са пари от ЕС и те се дават на българските граждани, а не на партията ГЕРБ?”, попита Станишев. Според него заради управлението на ГЕРБ сега се налага да се бранят демокрацията, свободата и личното достойнство на хората в България. „Време е за нормален баланс на властите и всяка от тях да се контролира от гражданите”, изтъкна Станишев.

Лидерът на БСП беше категоричен, че България има нужда от промяна, от програмно правителство с ясна политическа отговорност. „БСП и аз лично ще носим такава отговорност и ще подкрепяме правителство с ясна програма. България се нуждае от диалог и съгласие”, каза още Станишев. Той обяви, че БСП ще направи 10-годишна програма за реиндустриализация на България.

http://www.blitz.bg

Станишев се чуди как доставчик на банички управлявал АЕЦ "Козлодуй"

 


Сходни връзки

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов е уволнен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди