изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:21 EEST
Протестиращи: Четири години слухтене стигат    
Общество

С "Цецомобил" начело с регистрационни номера "ЦВ 00 ЦВ" и с антена на покрива, премина по столичните улици шествието срещу незаконното подслушване, предаде репортер на БГНЕС.



Шествието започна от Съдебната палата и приключи пред сградата на Министерството на вътрешните работи, където няколкостотин души изкрещяха вкупом "Цецо в затвора". Основното искане на участниците в протеста е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да изпълни обещанието си - да се оттегли от политиката, след като прокуратурата доказа, че по време на неговото управление в МВР е имало безконтролно подслушване. Те поискаха и възможност да има граждански контрол върху подслушванията.

Протестиращите издигнаха днес плакати с надписи "Цветанов слуша всички", "Цецо, прибери си антените", "Бойко, вдигни уши". Те дори бяха перифразирали небезизвестното стихотворение "Две хубави очи" на Пейо Яворов, което в нов съвременен вариант звучи "Две хубави уши, душата на ченге".

Според протестиращите, предизборният лозунг на ГЕРБ "Имаме воля" всъщност е "Имаме воля да подслушваме" и "Имаме воля да слухтим". Гражданите са убедени, че четири години слухтене стигат. Издигнаха се и призиви "Стига полицейщина", "Бойко и Цецо орезилиха България", "Не подслушвай ! Чуй! Махай се!", чуха се и скандирания "Мафията вън". Много от хората са убедени, че "управлението на ГЕРБ = мизерия и слухтене".

Гражданите преминаха по столичните улици с викове "Българи, събудете се" и "Единни в протеста". Минавайки покрай онези столичани, които се включиха в провеждащата се в същото време на пл. "Славейков" инициатива "Книги за смет", виковете на протестиращите преминаха в "Да изчистим боклука от МВР".

Пред сградата на вътрешното ведомство недоволните граждани извикаха силно "Цецо в затвора" и "Цецо, иди си, урока вземи си!". Някои от гражданите донесоха и символично бесило и брадва, за да напомнят на бившите и настоящи управляващи, че един ден ще има справедливост и нарушителите на закона ще си получат заслуженото.

Сред протестиращите се забелязваха и лица от протестите във Варна, дошли в столицата специално, за да изразят недоволството си срещу полицейщината и срещу липсата на действия срещу групировката ТИМ. Варненци и днес напомниха "ТИМ притежава ЧЕЗ и ЕНРГО –ПРО" и "Босовете на ТИМ заплашват протестиращите във Варна с мутри — биячи".

В предните редици на протеста беше и рапърът Мишо Шамара, който заяви пред БГНЕС, че "войната трябва да се води хитро". "Трябва да ударим злото в брадичката. Брадичката се нарича Цветан Цветанов, Бойко Борисов и Станимир Флоров. Ударим ли ги тях, вкараме ли ги в затвора, цялата мутренска схема ще пропадне. Тогава всичко ще може да се оправи. Освен това, ако те влязат в затвора, всеки следващ ще го е страх", каза Шамара.

"Всички сме бесни от това управление, което подслушва своите граждани. 150 000 души да са подслушвани с техника за борба с тероризма означава, че те ни третират като врагове и ние ще се бием с тях. Трябва да се бием до дупка, за да влязат истински доказаните престъпници в затвора", каза още той.

"Огромното напрежение, което се струпа върху МВР и Цветанов трябва да доведе до очаквания резултат, гербаджиите да запознат да се карат помежду си, Цветанов да изчезне от политиката и ГЕРБ да стигне до погром на изборите, за да може след това България да се възстанови от това нашествие. През последните 4 години те въведоха контрол върху медиите, върху говоренето и взеха да ни подслушват и се опитаха да ни върнат в състояние на подчинени крепостни селяни, което е абсолютно недопустимо. Първо трябва да ядат бой на изборите, за да може постепенно да възстановим нещо нормално", коментира политологът Евгений Дайнов, който също се присъедини към протеста, държейки в ръка огромно ухо.

"И преди това е имало разрушителни правителства, но те успяваха да разрушат държавни институции или икономиката, или и двете, а това правителство разруши икономиката, разруши държавата и до голяма степен разложи обществото", добави той. Сега хората не си вярват един на друг, внимават какво говорят, ГЕРБ възстановиха доносническия апарат, във всяка институция има по един доносник, във всяко село, също. Върнаха ни във времената на народната милиция, която само слухтеше и нищо друго не правеше, каза още Дайнов.

Един от основните проблеми на българите е липсата на справедливост. Тези, които бяха 23 години във властта си осигуриха картел във властта, никой не съдеше предишните. Съдебната власт се превърна в прикритие на тежката организирана политическа престъпност на властта на прехода", каза още той.

Имаше и такива, които недоволстваха не само от полицейщината и незаконните подслушвания, но и от сгрешения икономически модел на страната. Проблемът е в модела. Трябва да се търси онзи икономически модел, който ще задоволи повече българи, а не този модел, от който ще са доволни много част от хората. Политиците са продукт на лошата система. Бойко Борисов си играе за неговите олигарси, всеки си гледа онзи, който го е издигнал", смята зам.-председателят на Сдружението на българските каменоделци Димитър Антов. Искам модел, при който малкият бизнес да може да работи, без да го е страх, добави той.

БГНЕС припомня, че над 75% от сигнала на лидера на опозицията до главния прокурор Сотир Цацаров отговарят на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО).

Има образувани четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров.

Те ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата ще изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС. В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ подслушванията се сочат като един от най-сериозните проблеми в страната ни. / http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Протестиращи: Четири години слухтене стигат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди