изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:06 EEST
220 ДУШИ ПОЖЕЛАХА БЪРЗ ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА НА РЗОК    
НовиниБърз и цялостен достъп до персонализираната информационна система /ПИС/ на Националната здравноосигурителна каса чрез уникален код за достъп /УКД/ имат от 15 април всички граждани, съобщиха от РЗОК в Добрич). Досега достъпът до информацията, свързана с извършените за тях медицински дейности, ставаше единствено чрез електронен подпис. УКД е 10 символен буквено-цифров код, който се издава чрез подаване на заявление в РЗОК.

Кодът се издава по ЕГН за български граждани, по личен номер на чужденец /ЛНЧ/ или служебен номер от регистъра на НАП - за лицата без ЕГН /ЛНЧ/. В случай на промяна на тези идентификатори се издава нов код. Същият код служи за достъп и до личните данни на лицата, за които притежателят на УКД е направил избор на личен лекар - деца до 18-годишна възраст, лица, на които е настойник или попечител и в други случаи, при които е допустимо да се прави служебен избор на личен лекар. След навършване на 18-годишна възраст на децата се предоставя личен УКД, като достъпът на родителите до техните лични данни в ПИС се прекратява.

Уникалният код за достъп е персонален, поради което заявленията за неговото издаване могат да се подават само лично  в РЗОК срещу представяне на документ за самоличност. Не се приемат заявления, подадени от пълномощник, както и заявления, подадени по пощата.

Получаването на УКД се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението за издаване срещу разписка /по образец/. Уникалният код за достъп се получава на хартиен носител в запечатан плик лично от заявителя. Той е защитен от посегателство както в базата данни на НЗОК, така и в потребителското приложение.

Право на достъп до системата имат само задължително здравноосигурени лица по смисъла на Закона за здравното осигуряване, включително в случаите, когато техните здравноосигурителни права са прекъснати.

До момента в РЗОК Добрич са постъпили около 220 заявления за получаване на УКД, като броят им постоянно расте. НДТ

 

 


Сходни връзки

220 ДУШИ ПОЖЕЛАХА БЪРЗ ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА НА РЗОК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди