изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:37 EEST
Цветанов не е свещена крава за нас, обяви прокуратурата    
Ред и сигурностЗа прокуратурата не съществуват свещени крави. Ако има данни за извършено престъпление от когото и да било, ще бъдат повдигнати обвинения. Така зам.-главният прокурор Борислав Сарафов отговори на въпрос ще бъде ли обвинен бившият министър Цветан Цветанов за подслушването в МВР.

„Ще си свършим работата, работим по всеки един сигнал, има достатъчно смелост и решимост да работим съобразно закона и събраните доказателства”, добави Сарафов пред журналисти, съобщи "Фокус".

По повод коментара на самия Цветанов, че имало тайни общества сред съдебната система, прокурорът каза: „По време на своя разпит свидетелят Цветанов не посочи да са налице данни за тайни общества, не посочи да са налице безобразия на разследващия екип. Такива данни не са предоставени и от МВР”.

След като избухна и вторият скандал в МВР - с разследването за подкуп от преди години срещу отстранения вече шеф на ГДБОП Станимир Флоров, Цветанов попита риторично: "Има ли тайни общества в съдебната система, които могат да генерират всичко това, което се случва в момента, може ли някой да е подвластен на политически партии?

Колкото до думите на Цветанов, че прокуратурата е използвана в предизборната кампания, Сарафов посочи, че обвинителите не могат да избират момента за образуване на дела, а работят, когато имат сигнал. "Не може да изчакаме да приключи предизборната кампания", добави той, цитиран от БТА.
Заместникът на Сотир Цацаров потвърди, че днес ще бъде разпитан и лидерът на БСП Сергей Станишев, който подаде сигнала за подслушването, получен от анонимен автор.

Сарафов коментира и казуса с Флоров. Тепърва по делото, образувано срещу него, събираме доказателства и ще преценяваме дали изобщо е налице или не основание за наказателна отговорност, каза прокурорът. Той подчерта, че засега не му е повдигнато обвинение, а е образувано досъдебно производство срещу него на базата на четири оперативни дела и други данни.
"Не разчитаме само на информацията от оперативните дела. Проверяваме и другите налични в прокуратурата данни. Вчера са разпитани Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР, разпитан е Кирил Радев, бивш директор на ГДБОП, разпитан е Иван Чобанов, бивш ръководител на Националната служба за сигурност. Ще бъдат разпитани бивши шефове на ГДБОП”, добави Сарафов.

По думите му четирите оперативни дела, които касаят Станимир Флоров, са ползвани за последно на 7 март 2013 г., тоест отново са вадени от архива. „Тепърва ще уточним кой за какво ги е ползвал. Междувременно е имало интереси и от други български служби по отношение на наличната информация в тези оперативни дела”, уточни магистратът.

На пресконференция на прокуратурата стана ясно, че има драстични нарушения в следствения отдел на Софийска градска прокуратура, предаде БНР. Според констатациите случайният принцип на разпределение на делата е нарушаван, имало е фалшифициране на протоколите за разпределението. Засега дисциплинарно наказание ще има за системния администратор. Продължава проверката за замесени и други лица, които вероятно също ще бъдат санкционира.
http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Цветанов не е свещена крава за нас, обяви прокуратурата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди