изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:47 EEST
Наземни чудеса    
ЗабележителностиЗаливът Балос, Мъртвата долина в пустинята Намиб, Плитвишките езера в Хърватия, водопадът Анхел във Венецуела, скалната Вълна в САЩ

Свикнали сме да наричаме чудо всичко, което ни се случва без обясними причини. Понякога го приписваме на неземни сили. Какво обаче да кажем за наземните чудеса - тези, сътворени може би от същата "неземна" сила, но оформили по неповторим начин ландшафта в различни кътчета на Земята? Можем само да се възхищаваме. По света има поне 50 удивителни наземни чудеса, които си струва човек да посети. Или поне да види на картинка.

Заливът Балос е може би най-достъпен за българите. Природният резерват в западната част на о. Крит изглежда като картина на Рая небесен. На това място се сливат водите на 3 морета - Критско, Средиземно и Йонийско, благодарение на което се различават между 12 и 17 оттенъка на водата. Като платно на импресионист - от бяло през всякакви варианти на синьо и зелено до люляково. "Вина" за това има и необичайният ситен бял пясък с нежно розови примеси. Ненапразно принцеса Даяна и принц Чарлз прекарват медения си месец именно тук. В района е и единствената в Европа гора от финикови палми с повече от 5000 дървета. Трудно изброими са пеликаните, живеещи волно по плажа. Казват, че са любопитни и безстрашни, случва се да кацат и върху заспали плажуващи.

Не водата, а липсата й е "виновна" за друго чудо на природата. Мъртвата долина в пустинята Намиб е разположена по Атлантическото крайбрежие на Южна Африка и е "дом" за дървета на 9 века. Пейзажът е сюрреалистичен - сива напукана земя, черни скелети на отдавна изсъхнали акации на фона на огромни оранжеви дюни. Някога там е имало буйна растителност, след като необичайни за пустинята поройни дъждове предизвикват наводнения и оформят огромна котловина. По-късно обаче климатът се променя и отново настъпва царството на сушата. Силните ветрове образуват около котловината дюни, стигащи до 400 м височина. Те завинаги я откъсват от източниците на вода и обричат гората на смърт. А жаркото слънце така изсушава дърветата, че те дори не гният.

На другия полюс е гледката към Плитвишките езера в Хърватия. Включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, природният парк е истинска атракция за туристите. 16-те езера са свързани с 92 водопада, които могат да се разглеждат от тесни дървени мостове, опасали цялата местност. Всяко езеро е с уникален цвят - тюркоазени, смарагдови, сапфирени...

И още прелест - водопадът Анхел във Венецуела. Той впечатлява не с количеството вода, която се излива през скалния праг всяка секунда, а с разстоянието, от което пада. Това е най-високият водопад в света, цели 1054 м. Носи името на американския пътешественик Джеймс Ейнджъл, който го "открива", докато търси злато през 1933 г. До него се стига за 24 часа по река, но често туристите са разочаровани - гъсти мъгли забулват величествената гледка. А в сухия период водата съвсем намалява.

Едва 20 са щастливците, които ежедневно се допускат до друг феномен - скалната Вълна в САЩ. Уникалното образувание е разположено между щатите Аризона и Юта. Вятърът и дъждът са "резбовали" скалите така, че повърхността им да изглежда като огромна морска вълна. За да съхрани наземното чудо, американското правителство въвежда ограничения за туристите. 20 на ден и точка!Свикнали сме да наричаме чудо всичко, което ни се случва без обясними причини. Понякога го приписваме на неземни сили. Какво обаче да кажем за наземните чудеса - тези, сътворени може би от същата "неземна" сила, но оформили по неповторим начин ландшафта в различни кътчета на Земята? Можем само да се възхищаваме.
По света има поне 50 удивителни наземни чудеса, които си струва човек да посети. Или поне да види на картинка.

Шоколадовите възвишения са най-голямата туристическа атракция на филипинския о. Бохол. Според различни източници на площ от 50 кв. км се издигат между 1260 и 1776 хълма. Височината им варира от 30 до 100 м. Защо ги наричат така? Там, разбира се, не извира шоколад. Името им идва от специфичния кафяв цвят, който добиват обраслите с трева възвишения през сухия сезон (февруари-май). Учените още умуват как точно е възникнал този необикновен пейзаж. Според местна легенда хълмовете са наследство от битката на двама великани, които се замеряли със скали. Друга пък разказва за великана Арого, влюбен безпаметно в красивата Алоя. Тя го отблъснала, но скоро се разболяла и починала. А от сълзите на Арого се "родили" хълмовете.

Друго наземно чудо откриваме в американския Йелоустон, най-стария национален природен парк в света. Най-впечаляващ сред множеството уникални творения там е Големият призматичен извор - №1 в САЩ и трети в света източник на гореща вода. Той е широк 75 м, дълъг е 91 м и е дълбок 49 м. Ежеминутно от него извират 2000 л вода с температура 71°С. Грее в божествени цветове - от изумрудено до оранж, заслуга за което имат различните бактерии, обитаващи периферията на водоема.

Калните вулкани в Азерабайджан не са така колоритни, но и те оставят без дъх всеки, стигнал до град Кобустан. Не че не се срещат другаде по Земята, но струпването на повече от половината от калните вулкани в света именно на брега на Каспийско море наистина е явление. Точно 700 на брой! От 1810 г. досега 50 от вулканите са изригвали близо 200 пъти. Обикновено това е съпроводено със силни експлозии. Излизащите от земните недра газове веднага се възпламеняват. Понякога пламъците се извисяват на 1000 м над земята. Лавата, калта и течността, която бълват тези вулкани, се използват в строителството и фармацевтиката. По-любопитното обаче е, че учени от НАСА намират доста прилики в структурата на калните вулкани в Азербайджан и... хълмовете на Марс.

Поемаме към Китай и стигаме до пореден природен феномен - Каменната гора в Кунмин, столицата на провинция Юнан. Това е истински лабиринт от пътечки и коридори, обрамчени от гигантски вертикални вкаменелости. Мнозина геолози ги определят като най-красивите карстови образувания на Земята. Разположени са на площ от 400 кв. км, която според учените е била дъно на море преди 270 млн. години.

Също преди милиони лета о. Сокотра (Индийски океан) се е отделил от Африка и затова днешната флора там я няма никъде другаде. Най-известното растение е т.нар. Драконово дърво (Dracaena cinnabari). То достига височина от 10 м и прилича на гиганска гъба със зелена шапка. Ако се направи разрез, дървото пуска червен сок, с който местните лекуват различни болести.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Наземни чудеса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди