изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:31 EET
Държавният резерв е на 70% празен    
Новини Държавният резерв от хранителни стоки, лекарства и горива драстично намалява и вече е на 70% празен. Това лъсва от доклад на агенцията за дейността през 2012 г., с който "Труд" разполага. Допреди две години складовете на ведомството бяха наполовина пълни. Така в случай на бедствие или друга извънредна ситуация България ще се окаже неподготвена.

Ведомството крие ревниво данните за наличните продукти по стокови групи. "Труд" обаче научи неофициално, че наличният фураж например бил достатъчен за изхранване на добитъка у нас в продължение на... 3 до 5 часа!? По норматив запасите трябва да са за 30 дни.

Наличната пшеница може да изхрани българите в продължение на 5 дни, а трябва да имаме за 90 според разчетите на Министерството на финансите. Това вероятно означава, че в резерва в момента има около 15 000 тона жито, показаха изчисления на "Труд". Страната потребява 1,1 млн. тона годишно за хляб и брашно, сочат данните на агроведомството. Това прави средно по 3013 т на ден.

Подобно е положението при лекарствата - запасите са за 5 дни, а по норматив трябва да стигат за 20.

Наличната минерална вода трябва да е 3 млн. литра, но е точно нула.
Резервът го е закъсал и с горивата на склад, макар и не толкова драматично, става ясно от доклада. Брюксел изисква всяка страна членка да съхранява 90-дневни запаси.

България се е разбрала с фирмите, работещи в сектора, да държат на склад горива за 60 дни, а тя да съхранява за още 30 дни. Според доклада на агенцията обаче държавата не е изпълнила своето задължение за разлика от частния сектор.

Проверка в регистъра за обществените поръчки показва, че от 2010 г. до сега агенцията е купувала само моторно масло, бензин и дизел. Всички поръчки за доставка на пшеница са се провалили, а причината е една и съща - липса на интерес от търговците да продават на резерва или липса на средства за довършване на поръчката.

В агенцията се съхраняват стоки в 3 категории - нефт и нефтопродукти, запаси за извънредни ситуации и запаси в случай на военно положение. Задължително в резерва трябва да има зърно, фуражи, вода, лекарства, храна и нефтопродукти. С изключение на последната категория той не е бил попълван с нищо друго в последните 3 г.

От ведомството обясниха пред "Труд", че "причините за трудното запълване на резерва са драстично намаленият бюджет на агенцията за последните няколко години".
Затова ведомството е могло да обновява само стоките с изтичащ срок на годност.

Бюджетът на агенцията за тази година е малко над 45 млн. лв., а за миналата бе 79 млн. лв. Очакваните приходи на агенцията са едва 2 млн. лева за 2013 г.

Не се очертава излизане от недоимъка в резерва, става ясно от доклада. Според доклада той е пълен на 30% в момента. Плановете за тази година са процентът да нарасне повече от символично - на 31 на сто. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Държавният резерв е на 70% празен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди