изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 23:39 EEST
Четете пълния текст на скандалното интервю с Мирослав Найденов    
НовиниБившият министър на земеделието Мирослав Найденов хвърли бомбата тази сутрин, когато каза в предаването “Тази сутрин” по бТV, че е бил подслушван. Освен това той призова Цветан Цветанов да си подаде оставката. Прокуратурата реагира светкавично и веднага го привика за обяснение. Ето скандално интервю с Найденов:

Водеща: Добро утро. Един човек, когото не сме виждали и чували от близо месец – Мирослав Найденов, доскоро министър на земеделието и храните.
Водещ: Сега обвиняем. Добро утро и добре дошли.
Мирослав Найденов: Добро утро.

Водещ: 
Дълго време пазехте мълчание. Решихте да проговорите. Защо и ще коментираме и детайлите по вашето обвинение?
Мирослав Найденов: Анонсът ви прозвуча така, като че ли някакъв шеф на мафията е решил да проговори. Макар и обвиненията, които имам в момента…

Водеща: 
Вие търсите журналистите от момента, в който има обвинения срещу вас и паднахте от листата на ГЕРБ.
Мирослав Найденов: Всъщност в деня, в който бях привлечен като обвиняем, дадох обет, че докато не приключи досъдебното производство няма да коментирам. Разбира се, за да дам и на прокуратурата възможността да си свърши работата без странични влияния или под медиен натиск. Защо точно днес? Защото онзи ден видях в едно предаване по друга телевизия, ще го спомена директно, в „Господари на ефира” видях, че по време на предаване на ваши колеги „Лице в лице” се чува команда в слушалката да не се коментира този случай.
Водеща: На въпрос зададен за делата срещу вас на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?
Мирослав Найденов: Точно така. И това разбира се остави впечатление у зрителите и в мен самия, че има вид цензура. И тъй като аз самия по никакъв начин не съм организирал подобна цензура, знаете че когато…

Водещ:
 Само да уточним и вие ще продължите. Беше дадено обяснение по случая – творческо различие между водещия и продуцента. Продуцентът смята, че въпросният събеседник незанимавайки се пряко с това дело, няма какво да отговори. Но така или иначе въпросът беше зададен, защото водещият взема последното решение какво прозвучава в ефир, защото водещият стои с физиономията си и водещият решава последно. Продължете.
Мирослав Найденов: Но тъй като остана впечатлението, че все пак има някаква цензура, аз затова идвам точно при вас, това е най-гледаният ефир. Вие винаги, когато съм идвал и съм участвал като министър при вас не сте ми спестявали въпроси, пък и не е имало случаи аз да не ви отговоря. Така че смятам, че в най-големия ефир съм готов днес да отговоря на много въпроси. И разбира се по самото дело, без да нарушавам определена тайна, така че както се казва на ваше разположение съм.

Водещ:
 Там се твърди, че има СРС-та срещу вас, че дълго време сте били подслушван, и че обвиненията не са просто на някакви свидетелски показания, а на подслушване. Вие в тези периоди, като че ли знаехте и сте го казвали в наш ефир, че сте наясно, че Калина Илиева е накичена с микрофони и т.н. Знаехте ли, че сте подслушван и кога разбрахте?
Мирослав Найденов: Аз усещах, че съм подслушван, тъй като имаше определени ситуации, които подсказваха подобно нещо. Т.е. сега тук ми е трудно да разгранича от това подслушване и използване на специални разузнавателни средства кои са били законни поискани по това досъдебно производство и кои са били незаконни, за което след малко…

Водеща: 
Т.е. вие ни казвате, че смятате, че сте подслушван незаконно от МВР?
Мирослав Найденов: Категорично. И не само аз, и разбира се за дълъг период от време, но ако позволите нека да изчистя нещата с това досъдебно производство срещу мен. Това досъдебно производство е стартирало в края на 2009 г., т.е. в началото на мандата на ГЕРБ и представете си, то е продължавало, за да бъде активирано или по-скоро е държано в някаква ситуация, за да се позволи да бъде активирано в началото на предизборната кампания. Самите обвинения няма да ги коментирам. За мен са доста странни, да не кажа комични. Обвиняват ме, първо, в намерение за даване на подкуп, не за даване, а за намерение за даване на подкуп и то към мой подчинен, и то за връщане на ДДС. Аз мисля, че вашите зрители са достатъчно интелигентни, за да знаят, че ДДС-то в тази държава не се връща от Министерство на земеделието. И след като съм предложил, разбира се това намерение за даване на подкуп, т.е. не самия подкуп, на по-късен етап съм разбрал примерно, че този основен свидетел е дал показания, аз съм го принудил да си ги промени… 

Водещ:
 С предварително написан текст, подписан от него.
Мирослав Найденов: …да, това е обвинението и това е второто, всъщност обвинение. А третото е още по-абсурдно обвинение, че в миналото аз и депутати, които незнам кои точно са депутатите сме оказвали влияние за решаване на обществена поръчка в полза на определена фирма, която виждате ли загубила търга за обществената поръчка. Така че…

Водещ: 
Защо три години е стояло в чекмедже? От 2009 г. срещу неизвестен извършител?
Мирослав Найденов: Сега, срещу неизвестен извършител и най-важното е другото странно, което ще ви кажа, което стана факт отпреди няколко дена, а то всъщност ще даде отговор на въпросите, които задаваме. Държано е, за да може да бъде активирано в точно определен момент.

Водещ: 
От кого е държано?
Мирослав Найденов: Различни са хипотезите, тъй като чисто практически и опозицията беше тази в лицето на БСП, която извади делото. А тук веднага ще отворя скоба. Никой не провери как това дело, което по същество е секретно, то се води от Специализираното звено в прокуратурата, се оказва в ръцете на някой, който може свободно да го чете? Така че преките изпълнители на тази поръка са те.

Водеща:
 Поръчка?
Мирослав Найденов: Поръчка, естествено. Поръчка, за да бъда дискредитиран и това е начин да бъде дискредитиран политик. Категорично реализиран.

Водещ:
 Държан ли сте от 2009 г. досега…
Мирослав Найденов: От 2009 г. е държано на базата, отново казвам, на обвинения, които няма юрист, с който съм коментирал, включително юристи, които в момента са и съдии, и прокурори. Наистина са…

Водеща:
 Да, но прокуратурата ви повдигна такива?
Мирослав Найденов: Повдигна, защото нямаше…вижте, прокуратурата беше поставена в ситуация. Аз макар, че изпитах жестокия жезъл на, първо аз на гърба си, жезълът на прокуратурата върху гърба си, се поставям и на тяхно място. Когато някой чете на пресконференция такива дела и твърди, че има политическа протекция по отношение на висша политическа фигура, в случая министър, главният прокурор не може да направи нищо друго, освен да даде ход на това досъдебно производство. В този смисъл аз разбирам и нямам съмнение, че те са направили това, заради този натиск.

Водеща: 
Какво занесохте в прокуратурата онзи ден? Каква беше тази информация?
Мирослав Найденов: Онзи ден занесох, всъщност в момента, в който ми повдигнаха обвинението, първоначално ми беше отказано да се запозная с материалите и аз получих по-скоро постановление за привличане като обвиняем. След това в хода на самото досъдебно производство се установи, че материали, които аз съм предавал в годините назад и то предшестващи тези събития, по които ми е повдигнато обвинението, тези материали не са прикрепени към това дело. А материалите са изключително важни, те са съпътствани и с аудиозапис, на който аудиозапис е видно, че – сега тук, линията да не мина все пак, да не издам някаква тайна, но на записа е видно, че срещу мен се прави опит да бъда набеден.

Водещ: 
От кого? Кой е поръчителят на опита и кой е изпълнителят?
Мирослав Найденов: Незнам дали имам право да го спомена, макар че в медиите се прокраднаха…

Водещ:
 Казвали сте, че Калина Илиева, че е ясно, че е окичена с микрофони.
Мирослав Найденов: Опитът от страна на Калина Илиева срещу свой подчинен, тъй като е бил многократен опитът, той решава да я запише и я записва…

Водещ:
 Светослав Симеонов?
Мирослав Найденов: Не е Светослав Симеонов, но нека да не влизаме в подробности. Просто това са свидетели по делото и нямам право да ги коментирам. Той я записва, дойде със записа при мен. Прослушах записа, на момента веднага информирах премиера Борисов. По негово разпореждане информирах главния прокурор Борис Велчев тогава и шефът на ДАНС Цветлин Йовчев. Като на последните двама им оставих и копие от диска. И аз смятах, че е започнала проверка за опит да бъде набеден, дискредитиран министър.

Водещ: 
Това доказва, че тя говори с някого да бъде свидетел срещу вас и да ви набеди? И вие сте го дали това доказателство и премиерът е бил наясно и прокуратурата?
Мирослав Найденов: Точно така. Премиерът му докладвах, защото все пак става въпрос за негов министър, а на органите, на които той смяташе и аз смятах, че трябва да се обърнем – това са прокуратурата в лицето на бившия главен прокурор, т.е. на най-високо ниво и в лицето на бившия шеф на ДАНС, отново на най-високо ниво.

Водещ:
 Кой е скрил записа, защото сега излиза от вас?
Мирослав Найденов: Аз си мисля, че прокурорите по делото ще трябва да ги питат тях – как и по какъв начин, и защо най-важното, тези материали не са прикрепени по това дело? Защото тук става ясно за опит за набеждаване на министър. Първо, и вижте. Другият отзвук – разбирате скандалът, който би станал, ако се докаже, че примерно министърът по някакъв начин е в някаква схема скандална в Брюксел? Припомням, че аз като министър на земеделието администрирах всяка година над един милиард лева, които отиваха към земеделските производители. Така че в този случай имаше елементи от националната сигурност. И то в един много чувствителен момент, когато ние се борехме да върнем доверието на Европейската комисия.

Водеща: 
Защо й е било на Калина Илиева да прави всичко това?
Мирослав Найденов: Калина Илиева стана с измама шеф на фонд „Земеделие”, при кризисна ситуация с отстраняването на министър, първият който щеше да му бъде предложено да стане министър е тя. Т.е. по всяка вероятност ние щяхме да си имаме не само директор на фонд „Земеделие” с фалшива диплома, ако това беше успяло, по всяка вероятност и министър. Така че аз се надявам…

Водещ: 
Защо не казахте на Цветанов, че има такъв диск? Защо не го дадохте на него, да кажете – тук опитват се да ме набедят?
Мирослав Найденов: Цветанов също знаеше. Знаеше и Цветанов, знаеше цялото висше държавно ръководство. И аз не мога да повярвам, че след като всички са знаели, след като аз съм го предал лично и съм разговарял по тази тема, по тази тема няма абсолютно никакво движение и материалите…

Водещ: 
Тогава каква е била целта?
Мирослав Найденов: …вижте, много въпроси има, на които трябва да отговарят. Разбира се аз, за себе си имам отговори.

Водеща:
 Какви са?
Мирослав Найденов: Сигурно е било нужно това дело да бъде по някакъв начин да бъде държано активно…

Водещ: 
И вие да бъдете държан по този начин?
Мирослав Найденов: …точно така. И аз да бъде държан по този начин, за да може то да бъде активирано в точно определен момент и това нещо да послужи за дискредитирането на политик като мен.

Водеща:
 Кой го активира преди един месец?
<STRONG style="BOX-SIZING: border-box; LINE-HEIGHT: 19px; TEXT-TRANSFO

 


Сходни връзки

Четете пълния текст на скандалното интервю с Мирослав Найденов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди