изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:57 EEST
Разпитаха Мирослав Найденов и му осигуриха охрана. ГЕРБ изключи Найденов от партията    
Политика

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов бе разпитан в прокуратурата по делото за незаконно подслушване от МВР. Той се превърна в защитен свидетел, взети са мерки за неговата лична физическа охрана, както сам е поискал. ГЕРБ изключи Найденов от партията.



Найденов е дал показания като свидетел по наказателното производство водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров (бившите и настоящи служители на специализираната дирекция на МВР - СДОТО - б.р.), съобщиха от прокуратурата.

Бившият министър е поискал лична физическа охрана, като постановлението за защита е изпратено за изпълнение на главния секретар на МВР Калин Георгиев, съобщи още прокуратурата.

Тази сутрин в скандално интервю за bTV Найденов заяви, че по времето на кабинета „Борисов” МВР масово е подслушвало незаконно целия Министерски съвет със знанието и разпореждането на вътрешния министър Цветан Цветанов. За това знаел и президентът Росен Плевнелиев. По думите на Найденов водени били разговори за това с Бойко Борисов, но просто не искал да повярва, че това е възможно, защото "ако някой го прави, той е директно за затвора".

Мирослав Найденов, освен че е повторил казаното в телевизионното интервю, е допълнил показанията си в прокуратурата тази сутрин. Това обясни по-късно пред журналисти говорителят на СГП Румяна Арнаудова, цитирана от БТА.

"По преценка на наблюдаващия прокурор, заради казаното от Найденов и по негова молба, а и заради реални заплахи за живота му, е взето решението той вече да се движи с охрана. Така Найденов придобива качеството на защитен свидетел, като това по никакъв начин не облекчава положението му на обвиняем по другото производство, по което прокуратурата вече му повдигна
обвинения, каза още Арнаудова.

"Искането на Найденов е да му бъде назначена лична защита. Има два вида защитени свидетели, едната е защитен свидетел, другата е назначаване на лична охрана, обясни говорителят на СГП, цитирана от "Фокус".

Охрана от МВР е била назначена само на Найденов, но не и на семейството му. Бившият министър е изчакал охраната си в Съдебната палата.

Арнаудова уточни, че твърденията на Найденов ще бъдат проверени. Тя не изключи възможността заради показанията на Найденов да бъдат призовани Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

След изказването и разпита в прокуратурата, Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ прекрати членството на Мирослав Христофоров Найденов в партията. До това се е стигнало след след многобройни обаждания на членове и симпатизанти от цялата страна и постъпили предложения от структури на партията Найденов да бъде изключен, съобщиха от ГЕРБ.

Още от интервюто

Мирослав Найденов каза още, че от няколко дни семейството му е извън България. Той ги изпратил в чужбина от „страх за спокойствието, да не казвам живота им”. Признанието бившият земеделски министър направи във връзка с въпрос за това дали е вярно, че бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е изтеглил семейството си в чужбина поради опасения за сигурността им.

"Не искам моето семейство да става свидетел на това да обикалят оперативни работници на МВР пред апартамента, в който живея, демонстративно, показвайки моя снимка, след като аз години наред съм министър и ме познават хората…", каза още Найденов в отговор на въпрос какво може да се случи на семейството му.

Коментарът на ЕК

Европейската комисия следи изключително отблизо въпроса с подслушванията в България и е запозната с днешните изявления на бившия министър Мирослав Найденов. Това заяви пред български журналисти в Брюксел говорителят на ЕК Марк Грей, предаде БНТ. Той посочи, че засега Комисията не разполага с документални доказателства, но следи случая от седмици. „Няма да се намесваме в разследване, което не е приключило", добави Грей.


АНКЕТА: Защо Найденов обвини Цветанов?


КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой казва истината - Найденов или Цветанов?

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Разпитаха Мирослав Найденов и му осигуриха охрана. ГЕРБ изключи Найденов от партията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди