изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:55 EET
Оттеглям се. Хората не ни искат    
Интервюта Със социолога АНДРЕЙ РАЙЧЕВ разговаря ВАЛЕНТИНА ПЕТКОВА

- Г-н Райчев, каква е вашата прогноза за резултата от изборите малко повече от две седмици преди 12 май?

- Това е дерби между "Левски" и ЦСКА. Двата най-силни отбора ГЕРБ и БСП се бият яко. Десните се борят отчаяно да влязат. Г-жа Кунева е близо до критичната граница от 4%. ДПС се стреми към традиционно постижение. Засега резултатът е 3:2 за ГЕРБ. Ако ГЕРБ бие, това е бараж. Очертава се коалиция между ГЕРБ и "Атака". Въпросът е как и на каква международна цена. Защото появата на Сидеров във властта на една европейска страна не е добра новина за България.

- Бойко Борисов заяви, че по никакъв начин ГЕРБ няма да се коалира с БСП, ДПС и “Атака”. Това не означава ли, че е възможно да направи правителство с Меглена Кунева?

- Това му се иска. Но не ми се вярва г-жа Кунева и нейният щаб да са се лишили от разум. Там има умни хора. За какво им е? Това означава г-жа Кунева да се включи в животоспасяваща процедура на една умираща сила, вместо да си гледа своето бъдеще.
В този смисъл единственият възможен коалиционен партньор на ГЕРБ би могъл да е “Атака” по старата формула - срещу възнаграждение, както говорят злите езици.

- Абсурдно ли е да говорим за коалиция между ГЕРБ и БСП, каквито варианти също се спрягат?

- Със сегашните двама лидери е абсурдно. Борисов и Станишев толкова наговориха един срещу друг, че бедният български народ няма да издържи прегръдка между “Левски” и ЦСКА в този момент.

Не е абсурдно, ако се сбъднат мечтанията на тези, които си представят следното: Сергей Станишев сега губи изборите, махат го от БСП и при втори избори някой друг оглавява партията и казва - да направим коалиция като в Гърция от двете големи партии. Това може да стане наесен при условие, че Станишев го няма. На мен ми се вижда невъзможно, защото има много “ако”-та. Но има хора, които си правят тази сметка.

- Очаквате ли резултатът 3:2 за ГЕРБ да се промени след скандалите с подслушванията, след Флоров и Цветанов?

- По-скоро не. Но има едно изтощение на ГЕРБ, което се вижда ясно. Така че не е невъзможно. Тук възниква въпросът какво ще прави десният избирател, пред когото има следните варианти. Да хвърли избора си в коша, т.е. да даде бъдеще на някаква малка формация, или да реши все пак да подкрепи Станишев, за да махне Борисов.

- Това го очаквате от десния избирател?

- Да. Случвало се е, когато десни гласуваха за Георги Първанов с отвращение, за да бъдат против Волен Сидеров.

Този механизъм сега би позволил на Сергей Станишев да вдигне гласовете за БСП на 1 млн. и 200 хил., които сега са 950 хил.-1 млн. Това са им силите в момента според социологическите изследвания. Правя уточнението, че всички социолози се оплакват, че при изследванията си имат много откази. А и аз изобщо не съм сигурен, че няма да има скрит вот.

- В полза на коя партия е скритият вот?

- Предполагам, че скритият вот е анти-ГЕРБ. Има и купуване на гласове, което хората приписват на властта. Те не мислят, че ГЕРБ е слязла от власт.

- Ако БСП загуби тези избори, ще е за осми пореден път. Мислите ли, че ще остане ненаказано?

- БСП трябва да свиква,че имайки 1/5 от електората в най-добрия случай, не може сама да управлява и в бъдеще. Такова е положението на всички бивши комунистически партии. Време е хората от прехода да се оттеглят.

- Кои по-точно?

- ГЕРБ толкова силно се бяха вкопчили във властта, че те бяха единствените, които сами себе си можеха да сменят. Доган кой можеше да го махне? Никой. Само Ахмед Доган. И той направи решителната крачка. 90 на сто съм сигурен, че Иван Костов и да влезе, и да не влезе в парламента, ще направи същата крачка.

- Иван Костов ще се откаже от властта в ДСБ?

- Сигурен съм. Когато си много силен и няма кой да те свали - или се спихва всичко, или настройваш хората срещу себе си - си тръгваш сам. По същата причина аз не мисля, че завръщането на Георги Първанов е възможно. Иска се смяна на поколенията. Нещо принципно ново. Същото касае и социолозите. След тези избори аз сериозно се замислям дали ще продължа със социология. Решил съм да престана да се занимавам с рейтинги с числа.

- Сериозно?

- Да. Не може повече! Хората не те искат, писнал си им, свършил си. Край! Минали са 20 години. Аз нямам упрек към себе си - никого не съм предавал, не съм фалшифицирал и съм на чисто със себе си. Но не те искат. Влезте във форумите и ще видите какви са реакциите. Само да си отвориш устата, още не са чули числата и ти казват - лъжеш. Трябват нови хора. Това поколение свърши.
В журналистиката не е ли същото? Чуват името на предишен главен редактор и повръщат. Не желаят хора от прехода. Да, ние можем да останем, но само като коментатори, не и като участници.

- Каква ще е ролята на президента Плевнелиев след изборите? Ще акушира ли той на бъдещото правителство така, както Първанов на тройната коалиция?

- Този разговор е значим само след като видим резултата. Ако ГЕРБ спечели, вървим към бараж - още едни избори. Ако ГЕРБ не води, могат да се разберат за преходно правителство за една година, което да нормализира ситуацията.След което ще има принципно други избори.

- Изключвате ли варианта Бойко Борисов да отстъпи премиерския пост, примерно на Кристалина Георгиева?

- Нищо не изключвам, преди да видя кой е спечелил. По-вероятно изглежда Борисов да спечели. Но вариантът той да стане пак премиер ми се вижда нулев. Как ще съобщи на българите, че пак е премиер? И какво ще му се случи на следващия ден? Пак излизат хора, които викат и го замерят с домати.
В момента Борисов не е централен нападател, защото не може да понесе ситуацията половината да го мразят, половината да го обичат. Как ще стане премиер, като няма да има не 100 дни, а 100 минути.

- Според Огнян Минчев голямата битка след изборите ще е между олигархичните кръгове около партиите?

- Изобщо не вярвам в тия олигархични кръгове. Ние страдаме не от това, че имаме олигарси, а че нямаме капитал, че нямаме силни капиталисти. Кои са тия олигарси? Списъците, които вървят, са с някакви хора, представители на чужди фирми - на газа, на бензина, на... Кой е този олигарх, който има 300 000 работни места и от него зависи държавата? Няма такъв. Олигарх значи човек, който превръща парите във власт. Къде го? Нима това е Сашо Дончев или Вальо Златев?

- А какво ще кажете за собствениците на офшорни сметки в милиони, които са разследвани от “Офшорлийкс”?

- Да имаш офшорна сметка е абсолютно законно. Това обаче е поредният начин да се обяви, че богатите са лоши. Естествено, че повечето богати хора имат и офшорни фирми и това не е въпрос на кражба.

- Какви са очакванията ви от главния прокурор?

- Не смея да го кажа, но са най-розови. Имам чувството, че най-после имаме главен прокурор. Толкова сме се нагледали на такива, които се правеха на прокурори. Ако наистина имаме главен прокурор, за 2-3 години ще забравим за болестите на тази система. Гледам как реагират и младите в прокуратурата - с огромно желание и искане да спрат рушветите, обажданията и т.н.

- Прогнозата ви за протестите след изборите?

- Пак много зависи от резултата. Малките партии в момента са подценени, понеже няма да влязат в парламента. Това изобщо не означава, че те ще се откажат. 30-40 хил. гласа са страшно много. Те сега не се комбинираха в коалиции и нямат шансове да нарушат картината. Но някои от тях правят сериозна заявка. ВМРО има присъствие. Слави Бинев може електорално да не е кой знае какво, но е сериозна организационна сила. НФСБ набира сила и никой не му дава под 1%. Силно се развиват “Зелените” - над 1%. Може би след изборите ще възкресят дясното по някакъв начин . Младите от ДГИ - Движение за граждански контрол, едва ли сега ще направят голям резултат, но като фигури са много добри. Изборите искат финансиране и структури, каквито те нямат, но имат потенциал. България ще роди. Има какво. Надявам се новото да се роди от поколението на 30-40-годишните. Не може да има общество, което не излъчва елит.

- Има ли опасност от непризнаване на изборите?

- Това е най-лошият сценарий за България. Надявам се покупката на гласове да е в рамките на традиционното. На България само това липсва - да се чуе в Европа, че изборите са били нечестни. Не ми се мисли какви неприятности ще последват - ще ни нарочат, ще ни намразят, ще стане отвратително.

- Социолозите не проявявате ли прекалено черногледство за тези избори?

- Причината е, че не се появи новата политическа сила. На улицата излязоха 100-200 хил. души. Но пред телевизорите стояха 85% от българите - и ги харесваха, и бяха с тях. Протестите обаче не родиха нито една формация, на която хората да кажат - това е. Така че никакво черногледство не е това. И сега хората са принудени да избират от онова, което не искат да избират. Затова казвам, че тези избори са много рисковани за прогнозиране и трябва много да внимаваме, като говорим, защото не се сбъдна желанието на народа - да се разкарат всички и да се появят нови.

Визитка

Роден през 1955 г. в София.
Завършил е философия и социология в Софийския университет “Св. Климент Охридски".
Един от собствениците на “Галъп интернешънъл - България”.
Заедно с Кънчо Стойчев има бизнес, свързан със строителството на голф игрища и хотели.
Женен за журналистката Виза Недялкова, баща на четири дъщери.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Оттеглям се. Хората не ни искат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди