изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:05 EEST
ГЕРБ става донор на всички партии    
Коментари

  Какъв ще е отзвукът на разкритията на бившия министър Мирослав Найденов, който обвини Цветан Цветанов, че като министър на вътрешните работи масово е подслушвал целия кабинет, президента и опозицията с цел да ги контролира и шантажира? Ще преобърне ли този скандал изборните нагласи? Ще прояви ли обществото нетърпимост към случващото се? На тези въпроси отговарят политолози и социолози.



ВАСИЛ ТОНЧЕВ, агенция "Сова Харис":

Ако досега е имало някакви съмнения по отношение на подслушването, те бяха само от гледна точка на мащаба му. Това, което стана вчера, показва, че живеем под контрола на Биг брадър. А то не може да остане без сериозни последствия. Включително и върху изборните резултати.

Последното изследване на агенция "Сова Харис" показа, че 1/3 от електората на ГЕРБ има намерение да оттегли подкрепата си за тази партия. Оттук нататък Бойко Борисов няма много възможности за маневри. Безспорно, ако промени решението си и оттегли Цветан Цветанов, за него ще бъде тежко. Но и оставането на Цветанов ще е воденичен камък, който ще удави ГЕРБ на изборите.

Анкетата на Труд: Скандалите в МВР промениха ли решението ви за кой да гласувате?

Борисов е изправен пред същата дилема както при оставката на правителството му. Той или трябва да отстрани Цветанов, за да запази някакъв приличен праг на доверие към ГЕРБ. Или да го остави, вследствие на което ще потъне целият кораб. И тъй като Бойко Борисов има добре развита политическа интуиция и улавя накъде вървят нещата, мисля, че скоро ще разбере, че от политическа гледна точка запазването на Цветанов е недопустимо.

Ако обществото не санкционира такъв тип деяние, това значи, че ние изобщо не сме дорасли за демокрация, че сме изостанала африканска държава. Изборите се печелят винаги от група хора, които са по-образовани, които живеят в по-големите градове и имат усещане за граждански права. Тези хора местят махалото надясно или наляво и определят изборните победи.

Центристкият електорат, който е около 15% и съставлява близо 900 хил. души, ще определи конфигурацията на следващия парламент. Ясно е, че ГЕРБ ще загуби подкрепа. Ясно е, че значителна част от тези хора, които още не са се определили, няма да гласуват.

Друга част вероятно ще отидат към по-малки десни партии. Вероятно прилив ще има и към БСП. В момента те още не са решили как да гласуват. А след това, което се случва, ГЕРБ става донор на всички партии и разместването на нагласите е неминуемо.

Така че, ако иска да получи приличен резултат на изборите, Борисов трябва да отстрани Цветанов. Не го ли направи, избирателите ще го накажат сериозно. Положението в ГЕРБ става бедствено, въпросът е какъв е размерът му.

ИВАЙЛО ДИЧЕВ, културолог:

Подслушването е добавка към тодорживковския аспект на ГЕРБ, който хората толкова обичат. Мисля, че дори по-млади и либерално настроени хора днес охотно разкриват частния си живот - вижте само каква лавина от лична информация изливат във фейсбук.

Прозрачността е новата редакция на комунистическата утопия. Впрочем по онова време имаше мит за партийния секретар, който живеел без пердета, защото нямало какво да крие. Като днешните министри.

Въпросът е, че елитите се уплашха от полицейщината на Цветанов и се разбунтуваха. Това показва, че не могат вече да я търпят и много от самите гербери. През тези няколко години бизнесмени бяха принуждавани да продават предприятия чрез полицейски шантаж, политици бяха държани на верижка и прекупувани, медиите бяха командвани с есемеси.

Няма общество в историята, където един човек да държи цялата власт - дори в Древна Персия царят е зависел от широка каста свещеници, които са имали своите права. Да не говорим за една полумодерна страна като България, където управлението на обществото е много по-сложно.

Що се отнася до ефекта, който скандалът ще окаже върху изборите, той няма да дойде от самото подслушване на "изедниците". Ударът върху образа на ГЕРБ идва от раздорите вътре в досега непроницаемата, да не кажа военизирана групировка, които изведнъж станаха видими за гражданите.

Сините се провалиха заради безкрайните си отлюспвания. Когато почна семейната драма в "Атака", рухна и подкрепата за тях. Гражданските движения умряха в момента, в който се изпокараха. Ако г-н Борисов се озове страна в тези сблъсъци, ако примерно г-н Плевнелиев, който май е в центъра на групата анти-Цветанов, го атакува лично и настане престрелка - това ще е краят.

Дали ще се стигне дотам, не зная. Не мога да си представя с какви изобличаващи факти държи хората си Цветанов и какво рискуват, когато проговорят. ГЕРБ заляха обществото с агресия, която сега им се връща; впрочем помага им обстоятелството, че до изборите останаха малко дни - половината празнични. Така че може и да удържат кръговата отбрана.

А на въпросите дали случващото се ще преобърне предизборната кампания, дали все пак Бойко Борисов ще отстрани Цветан Цветанов, отговорът ми е - а дали Цветанов няма да отстрани Борисов?

ЮРИЙ АСЛАНОВ, агенция АФИС:

Има три сценария, по които може да се развие ситуацията. Първият, ако нищо не се говори и не се прави. В този случай електоралните щети ще бъдат големи за ГЕРБ.
Вторият сценарий се случи - скандалът се коментира от Бойко Борисов и Цветан Цветанов в зависимост от анализите, които предизборният щаб им е подготвил. Щетите може да се ограничат, но не могат да се избегнат.

Третият сценарий е единственият, при който могат да се избегнат всякакви щети и дори да се събере известна подкрепа - ако Бойко Борисов изтегли Цветан Цветанов. Откаже ли, проблемът ще се задълбочи, защото Борисов поставя себе си под съмнение, че е в зависимост. Данните от изследването ни през следващата седмица ще дадат отговор на голяма част от въпросите.

БОРИС ПОПИВАНОВ, политолог:

Дисциплината и монолитността, които бяха запазена марка на ГЕРБ, се пропукаха. Точно сега, когато залагат на своето послание, че имат воля и знаят накъде отиват, те получават вътрешни раздори, които могат да доведат до тежки последици за публичния образ на партията в посока рязко надолу.

Бойко Борисов като че ли няма полезен ход. От една страна, Цветан Цветанов не просто съсипва публичния образ на ГЕРБ. От друга страна, всеизвестен факт е, че тази партия се крепи не само на медийната харизма на бившия премиер, но и на организационните умения и контрола, който поддържа върху партията самият Цветанов. Без него не се знае какво може да стане с мобилизацията на структурите. А и със самия Борисов точно преди изборите.

Остане ли Цветанов обаче, ГЕРБ ще изпадне в тотална защитна позиция, в която ще трябва постоянно да се оправдава, отбранява и обяснява. http://www.trud.bg

Нова порция ало-скандал буни държаватаНова порция ало-скандал буни държавата

Б.Найденов: Явно много престъпления се вършат в нашата държава

Мира Радева: Разликата между ГЕРБ и БСП се топи

Вижте как да проверите дали GSM-ът ви се подслушва

Центъра за анализи и маркетинг: 24,1% за ГЕРБ, 18,2% за Коалиция за България

Агенция "Медиана": Преднината на ГЕРБ вече е под 2%

 


Сходни връзки

ГЕРБ става донор на всички партии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди