изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:15 EEST
БАРЕЛЕФ НА СВЕЩЕНИК ПАВЕЛ АТАНАСОВ НА ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА”    
ОбществоС водосвет днес бе открит барелефът на свещеник Павел Атанасов на храм «Света Троица». Паметният знак е дело на скулптора Христо Илиев. Идеята за него е на едноименната Фондация с председател Рада Въртунинска. Финансирането за барелефа е от даренията на добричлии, съобщиха от общината.

 

Свещеник Павел /Паскал/ Атанасов е роден на 30 ноември 1867 г. в с. Ези бей /днес село Паскалево/. Завършил е третокласното училище в Добрич, в продължение на 14 години той учителства, а от 1899 г., когато е ръкоположен за свещеник в с. Паскалево, и служи в храмовете на добруджанските села, основавайки в тях училища, читалища и самодейни младежки театрални групи. Съселяните му го тачат не само като духовник, но и като прогресивен човек, който прилага нови модерни методи в земеделието и скотовъдството. По време на румънското владичество в Южна Добруджа /1913–1916 г. и 1919–1940 г./ свещеник Павел Атанасов е преследван от властите, през 1916 – 1918 г. е откаран в румънските лагери на Молдова, а през 1939 г. е принуден да замине за Стара  България.

Още с първите си учителски години дядо Павел, както го наричат добруджанци, започва да събира и записва песни, поговорки, обичаи, игри, гатанки и благословии, част от които заедно със свои изследвания публикува във вестници и сборници. През 1955 г. в София излиза от печат неговата книга „Текнали са девет чешми” с образци на добруджанския фолклор. Същата година той предава на БАН текстовете на 666 народни песни от Добруджа, като по-голяма част от тях изпява пред специалисти на Етнографския институт, за да бъдат нотно записани. На същия институт дава и всички останали фолклорни материали, събирани от него през годините, както и личните си спомени от живота на някогашна Добруджа – един безценен исторически извор за миналото и бита на нашия край.

Свещеник Павел Атанасов умира на 10 юли 1960 г. в София. По негово желание е погребан в църковния двор на своето родно село. Община Добрич кани всички в навечерието на Възкресение Христово да си спомним за живота и делото на този бележит добруджанец и да почетем неговата памет! НДТ

 

 


Сходни връзки

БАРЕЛЕФ НА СВЕЩЕНИК ПАВЕЛ АТАНАСОВ НА ХРАМ „СВЕТА ТРОИЦА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.36 секунди