изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:38 EEST
Плевнелиев: При трайна дестабилизация до 2017 винаги може да направим програмно правителство    
Политика

При трайна дестабилизация, до 2017 г. винаги може да направим програмно правителство за една година и избори две в едно. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред БНР. Притеснителен вариант би било, ако някоя партия не признае изборите. Притеснителни са вариантите за дългосрочна дестабилизация на страната, каза Плевнелиев.



Ако влезем в траен период на дестабилизация, какво ни чака? До 2017 г. - всяка година ще има избори. Ако влезем в някакъв период на дестабилизация, ние винаги, в следващите години може да направим избори „две в едно". Ясно е, че оттук нататък ни чакат избори до 2017 г., но, ако в най-лошия вариант имаме нестабилност, прави се програмно правителство, поне за една година. То прави едни реформи, решава за десет неща, например - за ДКЕВР, това и това. Прави се програмно правителство и така - до следващите редовни избори, които може да са две в едно. Това е краен вариант, надявам се, да не се стига до него. Дълбоко се надявам, че на президента няма да му се налага втори път да прави служебно правителство, обясни Плевнелиев.

Не си го пожелавам - служебният кабинет да изкара до зимата. Надявам се колкото се може по-бързо да има правителство, Народно събрание, избрано от обществото. Към момента съм спокоен, не се допуснаха сериозни грешки, върши се много работа, служебното правителство пое ясни ангажименти, сложиха си ги на сайта; убеден съм, че те ще излязат достойно, каза Плевнелиев.

Не съжалявам за нито едно от решенията, които съм взел, каза Плевнелиев, по отношение на служебния кабинет, и по отношение на датата 12 май. Това е правилната дата за изборите, каза Плевнелиев.

Толкова ни вълнува темата около СРС и бръмбарите, подмени се дневният ред на гражданите. Те искаха дебати за работа и доходи, ние се замерваме със СРС и бръмбари. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред БНР.

Утре кажете, всички партии, които се борите, какво ще направите по темата за СРС, излезте, кажете как ще промените правилата, поемете ангажимент, призова Плевнелиев.

Решаването на проблема със СРС, подслушвания и т.н. компромати е в трите власти. Хубаво е, че Прокуратурата е активна, това е в интерес на нацията и държавността, посочи президентът.

Междувременно решението е в ръцете на изпълнителната власт, независимо дали е МВР или ДАНС, ако се установят нередности, ако има нерегламентирано подслушван. 20 години нацията е заливана от скандал след скандал, и това всичко става предизборно. Изпълнителната власт да си настрои правилата, независимо дали е ДАНС, МВР и когото трябва, каза Плевнелиев.

Според Плевнелиев и законодателната власт трябва да си направи промените, каза Плевнелиев.

Предложих служебното правителство моментално ще пренапише правилата в МВР, ако Прокуратурата посочи къде са пропуските. Изпълнителната власт ще реагира веднага, но веднага след това идва ангажиментът на законодателната власт, каза той.

Президентът настоя за европейско решаване на проблема със СРС, от А до Я. Да се знае кой носи отговорност, по правилата. Малко по малко, българската държавност работи.

Държавният департамент на САЩ внимателно следи този казус. Европейската комисия следи внимателно този казус. Ще бъде много лошо, ако България замете казуса в момента, в който прожекторите са насочени към нея, каза Плевнелиев.

Ситуацията, в която се намираме, има много силен потенциал за добро развитие. Имаме проблем, целият свят го вижда, когато го решим, светът ще каже "браво на българите". Няма нищо лошо да имаме проблем, но е страшно лошо да не се решава 20 години, заяви Плевнелиев.

Много трудно ще бъде да се състави правителство след изборите, посочи Плевнелиев.
Конституцията е в основата на всичко, което ни крепи и пази. Колкото по-турбулентни са времената, си давам сметка колко хубава Конституция имаме, каза Плевнелиев.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Плевнелиев: При трайна дестабилизация до 2017 винаги може да направим програмно правителство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди