изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:29 EEST
КИБЕРПРЕСТЪПЛЕНИЯТА - ДВА ПЪТИ ПО-ДОХОДНИ ОТ ТЪРГОВИЯТА С ДРОГА    
Новини

Според някои данни, обемът на парите, които се въртят в киберплестъпленията, е два пъти по-голям от обема на парите, които се въртят в наркотиците. Това съобщи в Добрич Веселин Заимов - ръководител екип в ACI Worldwide /Атланта, САЩ/, световен лидер в производството на софтуер за електронни плащания. Във Висше училище Международен колеж той изнесе лекция на тема "Престъпленията в кибернетичното пространство и как да се предпазим от тях".



Заимов цитира проучване, направено сред над 5 200 души, което показва, че една четвърт от анкетираните са били жертва на някакъв вид електронна измама през последните пет години. В САЩ този процент е 42, в Мексико - 44. "Този проблем не бива да се пренебрегва, още повече, че самата среда не е склонна да го разреши от само себе си", посочи специалистът. По думите му, причините са няколко. От една страна банките правят всичко възможно този проблем да бъде скрит ако се отнася до тях, те са длъжни да пазят своята репутация. Другата причина е, че законодателно нещата не са достатъчно добре уредени. "Ако аз отида, например, и инсталирам някакво скиминг устройство на един банкомат никой не може да ме накаже. Ако открадна пари - да. За инсталиране на скиминг устройство ще бъда в затвора минимално време - дни или седмици, или месеци, не повече", обясни Заимов.

Специалистът сподели какви са най-големите опасности при електронните измами. "Всяка карта има персонален идентификационен номер - или ПИН. Важно е да се знае, че този ПИН никъде не се пази, дори и в компютрите на банката го няма. Калкулират се някакви функционални стойности на този основата на този ПИН и те се сравняват при всяка транзакция", обясни Заимов. И посочи, че ПИН-ът не трябва да се дава на никого. Специалистът посъветва при работа с банкомат да се следи за наличието по него на странни неща, с различен цвят, да се закрива клавиатурата с ръка. Хубава практика е да се сменя ПИН-ът на 3-4 месеца. Това става лесно - на всеки банкомат. Заимов сподели и стандартни мерки, които се препоръчват от банките - да се пази картата, да се направи ксерокопие на предната и задната страна, така че ако бъде изгубена веднага да се поиска анулирането й. Източването на картите не става на следващия ден, а след като престъпните организации съберат достатъчно количество карти, обясни специалистът. Тази дейност се извършвала обикновено около полунощ, за да може да се дръпне лимитът за два дни.

Все повече се увеличава делът на измамите по интернет, сподели Заимов. Има едно основно правило - не давайте повече информация, отколкото е нужно, посочи той. Въпреки моята практика и аз съм бил източван три пъти, веднъж по моя вина, призна специалистът. НДТ

 


Сходни връзки

КИБЕРПРЕСТЪПЛЕНИЯТА - ДВА ПЪТИ ПО-ДОХОДНИ ОТ ТЪРГОВИЯТА С ДРОГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди