изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:30 EEST
Троен празник в Каварна /снимка/    
ОбществоПрез настоящата 2013 г. Каварна посреща светлите християнски празници – Възкресение Христово и Гергьовден заедно. Те обединяват три чествания в едно.

 

Освен пасхалната радост на Великден и официалния градски празник, местното население почита покровителя на най-стария свой храм – „Св. Вмчк Георги“, съграден през далечната 1836 г. и обявен за паметник на културата.

По повод тези чествания и по инициатива на родолюбиви българи, каварненци и гостите на общината ще бъдат зарадвани с уникална пощенска картичка представяща външността на емблематичната църква – от преди половин век и днес. Изданието се разпространява безплатно.

Във връзка с реализацията на проекта, станал част от традиционни подобни издания, апелираме към всички каварненци, които притежават някакви материали, свързани с духовното и културно развитие на града ни, да се свържат с нас на e-mail: a_dim@abv.bg или 088 9289387 begin_of_the_skype_highlighting 088 9289387 БЕЗПЛАТНО  end_of_the_skype_highlighting.

***

Историческа справка

Според запазените сведения, още в далечната 1880 г., заедно с обявяването на 6 май за Ден на храбростта и празник на Българската армия, Гергьовден е обявен и за официален празник на Каварна.

През годините местната управа на няколко пъти променя празника на града.

С решение на Временния изпълнителен комитет на Общинския народен съвет от 26 април 1991 г.(протокол №7)денят 6 май – Гергьовден, отново е възстановен като официален празник на Каварна.

Атанас Димитров

 


Сходни връзки

Троен празник в Каварна /снимка/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди