изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:04 EET
Всички партии без ГЕРБ правят паралелно преброяване    
Новини Австрийска фирма ще прави паралелно преброяване на резултатите от предсрочните избори в нощта на 12 срещу 13 май. В наемането й и техническото обезпечаване на инициативата са се включили всички опозиционни партии от 41-то Народно събрание и партията на Меглена Кунева.

Целта е БСП, ДПС, Движение България на гражданите, "Атака" и ДСБ да излязат и да оповестят собствени резултати преди Централната избирателна комисия (ЦИК) да е оповестила окончателно числата, съобщава Медиапул. Инициативата се налага заради редицата съмнения за купуване на цели секционни и районни избирателни комисии, подмяна на протоколи и бюлетини, за които опозицията многократно алармира.

"Всички подозираме, че ГЕРБ ще манипулират този вот, за да си осигурят служебна преднина. Затова се налага да преглътнем политическите си различия и в името на демократичните и честни избори демократичните партии да се обединим", обясняват организаторите на "Паралелната ЦИК".

Петте партии са наели австрийска фирма преброител, която е изчислявала резултатите от повече от 50 вота. Цената й все още се пази в тайна, като се очаква след изборите формациите да обявят инициативата си и колко струва тя. Заплащането пък ще става пропорционално според партийната субсидия. Само Движение България на гражданите, тъй като е извънпарламентарна партия, няма такава, но средствата от партията ще бъдат предоставени и те вероятно ще са от заема, който тя изтегли в края на 2012 година.

Схемата за действие, която БСП, ДПС, ДБГ, ДСБ и "Атака" са избрали, е възможна благодарение на новите разпоредби в Изборния кодекс, според които всяка една от 12 000 секционни избирателни комисии трябва да е снабдена с копирна машина. Според текстовете СИК трябва да предоставя копие от протокола в края на изборния ден, в който са записани броят на гласовете по формации на всеки застъпник на партия.

"Ще имаме 100% покритие на страната, като всяка партия ще получи дадени райони, от които ще трябва да подаваме резултатите. Протоколите ще се сканират и изпращат от "местни звена", за да може фирмата преброител в София да прави извадка за цялата страна", коментираха от формациите.

"Друга възможност е да качваме протоколите в интернет, откъдето освен австрийската фирма, и гражданите да добият представа", допълват от партиите. Тази дейност няма да коства никакви средства, тъй като ще се извършва от доброволци.

След като изборните книжа се сканират и публикуват или изпратят, централното звено в София от преброители максимално бързо ще обработва данните. "Австрийската мисия" ще пристигне два или три дни по-рано в България, за да подготви терена си.

Понеже опозиционните на ГЕРБ партии се опасяват от саботиране на инициативата им, формациите ще наемат зала, в която да се случи същинското преброяване. "Помещението ще е в края на София, хем за да не пречим на движението, като ходим с колите дотам, хем да няма опити за изкуствено задръстване, което може да е провокация", твърдят от организаторите.

"Не се обединяваме, защото много се обичаме. Обединяваме се, защото няма друг начин да сме сигурни, че изборите ще са честни. В това не може да ни убеди дори разширената мисия на ОССЕ", казват от партиите. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Всички партии без ГЕРБ правят паралелно преброяване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди