изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:52 EEST
Почина най-възрастният мъж, оцелял в нацистки лагер    
По света

Австриецът Леополд Енглейтнер, смятан за най-възрастният мъж, оцелял в нацистките концентрационни лагери, почина през април в Австрия на 107-годишна възраст, съобщи днес австрийският вестник "Залцбургер Нархрихтен".



Най-възрастният човек оцелял от концентрационните лагери е жена, Алис Херц-Зомер, родена през 1903 г. Леополд Енглейтнер е починал на 21 април, но смъртта му се оповестява по-късно, за да се спази последната му воля. Той оцелял от лагерите в Бухенвалд, Нидерхаген и Равенсбрюк.

Енглейтнер е роден на 23 юли 1905 г. близо до Залцбург. Той бил свидетел на Йехова и отказал да служи във Вермахта. След като прекарал четири години в лагерите и тежал не повече от 28 кг, той е освободен през 1943 г, но бил осъден на доживотна каторга.

Две години по-късно отново бил повикан във Вермахта, но успял да избяга и живял няколко седмици в планините, където се укривал от властите и чакал края на войната. Животът му беше описан в биографична книга от 1999 г. със заглавие "Желязна воля", както и в документален филм.

Леополд Енглейтнер се посветил на споделянето на преживяванията си в Австрия и в чужбина. Дори навършил 100 години, той продължавал да пътува, за да представя биографията си в Европа, Русия и САЩ. /АФП

http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Почина най-възрастният мъж, оцелял в нацистки лагер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди