изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:22 EEST
Благодатният огън пристигна и в България    
НовиниБлагодатният огън пристигна в София. Час по рано той се приземи на летище Пловдив, предаде Агенция „Фокус". На борда на самолета в специален метален контейнер, обезопасен срещу пожар, са фенерите, в които се пренася огънят.

С думите "Христос Воскресе!" викарият на софийската епархия епископ Йоан, който донесе чудотворния огън от Пловдив, поздрави събралите се пред синодалната палата духовници и десетки предани на вярата си миряни. Той вдигна високо двата фенера – единият даден му лично от митрополит Николай, който за седми път донесе Благодатният огън в България, а другия по традиция предназначен да пренася чудотворния огън за българския патриарх. След това от свещения огън бяха запалени десетки свещи и кандила, които тръгнаха или към местните църкви, или към домовете на миряните.

Свещеният огън бе донесен от Пловдивския митрополит Николай и делегация от петима души. На перона чакаха епископ Йоан, Великотърновският митрополит Григорий и отец Добромир от Пловдивската митрополия. Салонът на летището е препълнен от стотици миряни.

У нас за първи път благодатният огън бе донесен с частен полет, осигурен от бизнесмена Иван Михайлов. Първи на това пътуване се противопостави Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той ще донесе огъня от Румъния. Така за първи път на Великден живеещите в трите областни центъра – Варна, Русе и Добрич ще получат Благодатния огън не от България, а от Румъния.

Светата литургия ще започне в 23,30 ч. в храм паметника "Александър Невски". В полунощ патриарх Неофит ще излезе от храма, за да обяви "Христос Воскресе". Негово светейшество ще отправи Пасхално приветствие към православния български народ.

Eрусалимският патриарх Теофил ІІІ по-рано днес измоли Благодатния огън. Около църквата на Божи гроб ехтеше от камбанен звън. Хиляди вярващи ликуваха и се прегръщаха в Ерусалим. Хиляди православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата "Възкресение Христово", за да наблюдават чудото, предава БНТ. Частица от пламъка ще освети и много български църкви тази вечер и оттам ще стигне до домовете на вярващите. Едно от чудесата, които всяка година стават на Велика събота, е слизането на Благодатния огън в Eрусалим в параклиса на мястото, където е бил погребан Христос.

Православният ритуал датира от ранните години на девети век. Поверието гласи, че в първите минути след запалването си Благодатният огън не пари и не изгаря. Всяка година в два следобед местно време се случва чудото и пламъкът се появява като че ли от небето. Преданието гласи, че ако огънят не слезе на Велика събота, това ще е знак за края на човечеството.

Православният Ерусалимски патриарх Теофил Трети е първият, който получава чудодейния огън след специална молитва. Той го изнася, след което представителите на всички православни патриаршии също взимат от пламъка. Единствените мирияни, които имат право да се докоснат до чудодейните сили на небесния огън, са православните. Те обаче могат да го предават и на другите християнски вероизповедания.

Запалването на Благодатния огън премина при изключително засилени мерки за сигурност от страна на израелската полиция. Преди началото на церемонията църквата "Възкресение Христово" бе щателно проверена, за да се избегнат съмненията, че огънят може да е запален от човешка ръка. http://dnes.dir.bg

БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН /ВИДЕО/

 


Сходни връзки

Благодатният огън пристигна и в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди