изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:27 EET
С 4 години лишаване от свобода Окръжен съд – Добрич, наказа водач, причинил смърт на пътя след употреба на алкохол    
Ред и сигурностНаказание 4 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим наложи Окръжен съд – Добрич, на 47-годишния Сюлейман Ю. Ад. от с. Зърнево, община Тервел. Той бе признат за виновен в това, че на 24.09.2011 г. по пътя с. Орляк – с. Зърнево, община Тервел, при управление на лек автомобил „Фолксваген Пасат” е

нарушил правилата за движение, регламентирани в Закона за движение по пътищата, а именно чл. 5 ал. 1 т. 1, ал. 3 т. 1, чл. 16, ал. 1 т. 1, чл. 20 ал. 1 и ал. 2 и чл. 21 ал. 1, както и следните правила за движение, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата: чл. 3 т. 1, т. 2 и т. 3, чл. 68 и чл. 92 ал. 2, вследствие на което по непредпазливост е причинил смъртта на 40-годишен мъж от с.Секулово, община Дулово. Той е починал на 05.10.2011 г. в МБАЛ Добрич. Деянието е било извършено от подсъдимия в пияно състояние – с 1,57 промила съдържание на алкохол в кръвта три часа след пътно-транспортното произшествие, установено чрез химическа експертиза и 1,9 промила съдържание на алкохол в кръвта му към момента на ПТП-то, според заключението на изготвена съдебно-медицинска експертиза.

Сюлейман Ад е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 години.

Делото бе разгледано като съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият призна всички факти в обвинителния акт. По този ред е наложено наказанието му, като първоначално определеното му от съда – 6 години лишаване от свобода, е намалено с 1/3 и постановено той да търпи 4 години лишаване от свобода.

Според обвинителния акт на 24.09.2011 г. около обяд подсъдимият отишъл до с. Орляк със семейния автомобил „Фолксваген Пасат”, за да търси майстори за предстоящ ремонт на къщата си. В селския магазин изчакал да дойде препоръчания му строител и около 15 ч. го закарал до дома си в с. Зърнево. Около 16,30 ч. го откарал обратно до същия търговски обект в с. Орляк. Сюлейман Ад. се почерпил с насядалите пред магазина хора и консумирал алкохол. Тръгнал си след 19,30 ч. По обратния път управлявал автомобила с несъобразена с пътната обстановка скорост от 92 км в час. По същото време в противоположната посока, срещу него пътувал автомобил „Опел Астра”, шофиран от пострадалия. Той се движел със скорост около 54 км в час. В него пътували двама пътници.

На първия завой след с. Орляк Сюлеман Ад. навлязъл в лентата за насрещно движение и продължил да пътува в нея със скорост 91,94 км в час. Той забелязал светлините на насрещно идваща кола, превключил на къси светлини, но не намалил скоростта на движение и не се върнал в своята лента. Едва на разстояние 85,46 м от мястото на удара, той натиснал спирачката на автомобила си. Водачът на „Опела” също минал на къси светлини и отбил плътно вдясно. Независимо от това последвал челен сблъсък, изцяло в лентата за движение на пострадалия. „Фолксвагенът” ударил с предната си лява част предната лява част на „Опела”. Вследствие на това, под въздействието на масите на двете коли и скоростта им на движение, „Фолксвагенът” се отклонил надясно и след завъртане под ъгъл около 120 градуса, се установил в покой върху десния банкет към с. Зърнево, със задната си част към платното за движение.

„Опелът” бил изтласкан върху левия банкет по посока на с. Зърнево. Завъртял се под ъгъл около 100 градуса и се установил в покой върху банкета, насочен с предната си част към пътното платно.

От удара пострадали тримата пътници в „Опела”. Единият от тях успял да излезе и да легне на пътното платно край колата. На местопроизшествието пристигнали други автомобили и техните пътници помогнали на втория пътник да излезе и измъкнали тежко пострадалия шофьор на „Опела”. Повикан би медицински екип, който отвел 40-годишния в МБАЛ-Добрич.

Подсъдимият нямал сериозни увреждания, но не изчакал пристигането на служителите на МВР. Той бил отведен от негови близки в дома му, за да се преоблече, след което се отправил към МБАЛ – Добрич, за преглед.

Пред „Спешно отделение” в гр. Добрич, Сюлейман Ад. бил посрещнат от полицаи, които го придружили, за да даде проба за употреба на алкохол.

Изготвените по делото четири съдебно-медицински експертизи установяват, че причина за смъртта на пострадалия е тежка черепно-мозъчна травма, получена при пътно-транспортното произшествие.

07.05.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

С 4 години лишаване от свобода Окръжен съд – Добрич, наказа водач, причинил смърт на пътя след употреба на алкохол | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди