изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:03 EEST
Община Добрич очаква Вашите предложение за носители на Националната литературна награда „Дора Габе”    
Култура

През август т. г. се навършват 125 години от рождението на голямата българска поетеса Дора Габе.



Родена в с. Дъбовик, детството на Дора Габе преминава сред просторите на Добруджа. Добруджанската природа, равнината и хората остават завинаги както в спомените й, така и в нейното творчество. Проф. дфн Иван Сарандев казва: „Дора Габе си остана дете, израсло в Добруджа, с очи отворени за всичко земно и с мисъл, която не спира, не се успокоява със земното“.  По този повод Общински съвет град Добрич  учреди Национална литературна награда „Дора Габе“, която се връчва на пет години на тържествена церемония по време на Националните литературни празници „Дора Габе“. Наградата удостоява автори със значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. За първи път наградата е връчена през 2003 г. по повод 115-годишнината от рождението на поетесата.

Община град Добрич има удоволствието да Ви уведоми за това, че тази година НЛН „Дора Габе“ ще бъде връчена за трети пореден път. Това е естествен израз на почитта на добруджанци към голямата поетеса и желание за стимулиране на съвременния литературен процес и културна среда.

Съгласно Статут на Националната литературна награда „Дора Габе“ / www.dobrich.bg /, процедурата по връчване на наградата и съпътстващите я отличия  е открита. Номинации могат да бъдат издигани в срок до 31 август 2013 г. в Община град Добрич – Център за услуги и информация или на адрес:

Община град Добрич

Дирекция „Хуманитарни дейности“ – култура

Ул. „България“ – 12

9300 Добрич

e-mail: kultura_dobrich@abv.bg

 

Очакваме предложенията Ви!

 

ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ

 

 


Сходни връзки

Община Добрич очаква Вашите предложение за носители на Националната литературна награда „Дора Габе” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди