изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:42 EEST
Мъж се зарази с коремен тиф    
ЗдравеПенсионер от смядовското село Черни връх е изолиран в инфекциозното отделение на Шуменската болница, след като се оказало, че е заразен с коремен тиф. Болестта обаче е открита навреме и опасност за живота на човека няма, увери епидемиологът на лечебното заведение д-р Тереза Чолакова.

63-годишният пациент бил приет в болницата на 30 април. Оплаквал се от мускулни болки, общо неразположение и постоянна висока температура и при направените изследвания станало ясно, че е болен от тиф, съобщава "ТОП НОВИНИ". Последвалото лечение е дало резултат, мъжът се е повлиял добре от терапията и вече е преминал в следваща фаза на оздравяване.

Специалисти от Регионалната здравна инспекция вече взели проби от водата и храната на пенсионера, изследвали са и контактните лица, но всички резултати се оказали отрицателни. Тепърва ще се установява източникът на болестта. В болницата пък са направили дезинфекция на всички помещения, в които е бил мъжът.

“Коремният тиф е чревна инфекция, причинителят на която е Салмонела Тифи. Има много ниска инфекциозна доза, тоест много малко количество микроорганизми може да предизвика заболяването”, обясни д-р Чолакова. По думите й има група хора, които са т. нар. “здрави заразоносители” – при тях бактерията продължително време се размножава в жлъчката без да предизвиква заболяване и периодично, най-често пролет и есен, започва да се отделя от организма. В миналото смъртността от коремен тиф е била висока, но през последните десетилетия е снижена до 7-10 процента. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Мъж се зарази с коремен тиф | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди