изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:18 EET
Вашингтон отложи преименуването на улица в чест на Пешев    
По света Плановете за преименуване на улица в американската столица Вашингтон в чест на български политик, на когото се приписва спасяването на еврейското население в страната през Втората световна война, неочаквано удариха на камък

Мисията на София във Вашингтон поиска да почете паметта на Димитър Пешев – бивш заместник-председател на парламента, предотвратил депортацията на десетки хиляди български евреи. Вместо да получи зелена светлина, молбата на българското посолство разпали дебат за това колко коректно разглежда България своето минало.

Вследствие на искането Градският съвет на Окръг Колумбия помоли американския Мемориален музей на Холокоста да разгледа писмото на посолството. Ръководството на музея обаче подчерта, че нито последната декларация на българското правителство, нито писмото разказват пълната история. Дебатът подчертава не само комплексността на историята на Холокоста, но и трудностите, които срещат държавите, които се опитват да обединят героичното дело на една отделна личност по време на Втората световна война с постигнатото от цял народ.

За оценката на Музея на Холокоста във Вашингтон са информирани посланик Елена Поптодорова, председателят на парламента в София Цецка Цачева и общинският съвет на Вашингтон още на 2 април 2013 г.

Ето пълният текст на писмото

Госпожо предсе​дател,

Пишем ви, за да изразим сериозното си безпокойство относно събитията в последно време, които показват, че българското правителство и българският парламент са опитали неотдавна да изопачат истината относно историята на Холокоста в България.

Исторически факт е, че българската еврейска общност, макар и пострадала от значителни дискриминационни мерки, оцеля непокътната през Втората световна война. Заслугата е на някои български политици и духовници, които, впрочем, способстваха за оцеляването на техните съграждани. Но техните достойни за възхищение дела не трябва да бъдат опетнявани от изопачаването и отричането на отговорността на българската държава за арестуването, депортирането и в крайна сметка убийството на 11 343 евреи от Тракия и Македония. Справянето с политически предизвикателства не дава право на нито един държавник да манипулира историята.

Неприемливо е представители на българската държава да казват, че България е "окупирана от нацистите страна" и да твърдят, че окупираните от България територии "от Северна Гърция и Кралство Югославия по онова време са били под германска юрисдикция".

Историческите документи, както показа богатата документация в българските архиви, ясно сочи, че Бюрото на комисаря по еврейските въпроси в рамките на българското правителство е задействало дискриминационни закони срещу българските евреи и срещу евреите от Тракия и Македония. По същия начин българското правителство въвежда мярката, предвиждаща всички евреи под негова юрисдикция, били те българи или чужденци, да носят еврейската звезда. Българското правителство отказва да предостави гражданство на евреите от Тракия и Македония, въпреки че дава гражданство на неевреите от тези територии. Българският вътрешен министър заедно с комисар Белев депортират евреите от Тракия и Македония. Накрая правителството на България плаща билетите за влака на евреите, които скоро след това ще бъдат убити. Напълно вярно е, че германците оказваха значителен натиск върху правителството да извърши депортациите. Но, както знаем, когато българските власти се противопоставят на депортациите, те са много успешни в своето начинание. Като съюзник на Нацистка Германия България е суверенна страна, контролираща своето законодателство и правни мерки.

Грубите и непочтени опити за изопачаване на историята на българските евреи са обида за жертвите на Холокоста и вредят на имиджа на България, която доскоро беше възприемана като страна, която се отнася коректно към тъмните сенки от миналото.

В съответствие със своята мисия Мемориалният музей на Холокоста в САЩ, американска федерална агенция, ще продължи да наблюдава внимателно тази злощастна тенденция. Вярваме, че новото правителство на България ще покаже по-умерен подход в отношението към историческите факти и няма да позволи да бъде манипулирано да следва насока, която вреди на репутацията му.


Pressadaily/ МХЦ

 


Сходни връзки

Вашингтон отложи преименуването на улица в чест на Пешев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди