изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:16 EEST
37% готови да повторят вота си за ГЕРБ, 56% - за БСП    
Общество   Повече от 37% от гласувалите за ГЕРБ на изборите през 2009 г. са готови пак да подкрепят партията на Бойко Борисов. За БСП процентът е доста по-висок - повече от 55 на сто. 84,8% са настроени критично към състоянието на демокрацията в България.

Това показва проучване, проведено сред 5400 потребители, попълнили изцяло въпросника на платформата "Време за избор", създадена на 12 април от Европейския институт, Центъра за електронна демокрация в Арау, Швейцария, и Виртуалната лаборатория за публични политики на НБУ, предаде БГНЕС.

Готовността за повторение на вота си от парламентарните избори през 2009 година са изразили:

  • 37,2% от онези, които са гласували за ГЕРБ;
  • 55,7% от гласувалите за Коалиция за България;
  • 50,8% от гласувалите за "Атака";
  • 52,2% от гласувалите за Синята коалиция.


Най-съществен е относителният дял на онези, които все още не са решили за кого да гласуват сред избирателите от 2009 година на ГЕРБ (28,9%) и на Коалиция За България (20,3%).

Водещо значение при определянето на предпочитаната политическа партия или коалиция има близостта на политическите идеи – 44,1% от попълнилите въпросника са отбелязали този отговор. Най-рядко посочваната причина е очакването партията да окаже лична подкрепа или да помогне на семейството на анкетираните – едва 2,4% от българските избиратели са посочили това като мотивация за партийния си избор.

43,3% не са особено удовлетворени от състоянието на демокрацията у нас, а 41,5% се определят като напълно неудовлетворени от развитието й.
Повече от една четвърт (26,4%) все още не са решили за кого биха гласували на предстоящите избори на 12 май. Съществена част от попълнилите въпросника (18,8%) са посочили, че предпочитат да не споделят партийните си предпочитания, а едва 6,0 % са отбелязали, че няма да гласуват.

Профилът на избирателите, посочили отношението си към 30-те твърдения на платформата "Време за избор", се доближава до характеристиките на активната и високо образована част от българските избиратели. Това са хора с политическа позиция и ясно изразен интерес към развитието на политическия процес в България, посочват авторите на проучването.

www.dir.bg

 


Сходни връзки

37% готови да повторят вота си за ГЕРБ, 56% - за БСП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди