изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:55 EEST
4 партии в НС    
Новини

Малко преди 22.30 часа говорителят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Ралица Негенцова обяви край на изборния ден на днешните предсрочни парламентарни избори.



Социологическа агенция "Сова Харис" обяви следните резултати от днешните предсрочни парламентарни избори: ГЕРБ печели 30.6%,Коалиция за България 25.8%,ДПС 13.2%, Атака 7.2%. При тези проценти ГЕРБ ще има 96 мандата,Коалиция за България - 81, ДПС - 41 и Атака - 22. Националният фронт за спасение на България получава 3.8 на сто.

Според Алфа рисърч ГЕРБ ще има 99 мандата, Коалиция за България - 82, ДПС - 37 и Атака 22 мандата. Тези данни са от паралелно преброяване при 50 процента от извадката.

Към 21.30 часа стотина души се събраха на протест пред НДК срещу резултатите от парламентарните избори, които бяха спечелени от ГЕРБ. Демонстрантите започнаха да атакуват загражденията, поставени от полицията. Те скандираха "Мафия".

В днешните предсрочни парламентарни избори за 42-рото Народно събрание се състезаваха 38 партии и 7 коалиции.

По-рано за БГНЕС социологът Кънчо Стойчев каза: "Днешният ден премина в типично ГЕРБ-ерски стил с онази арогантност и натиск, която знаем от последните 4 години. Независимо от това, очакванията на сериозните анализатори преди изборите, че ГЕРБ няма да управляват страната, се сбъдват. Това е ден на сбогуване с ГЕРБ", каза Стойчев.

Имаме значителна степен на опорочаване на изборите, въпреки че изборният ден официално не е приключил. Това бяха избори, които наистина преминаха много необичайно. Това каза Ангел Найденов от БСП на влизане в НДК. Той заяви категорично, че социалистите няма да водят преговори с ГЕРБ. Трябва да видим окончателните резултати от гласуването и след това ще се водят разговори, допълни Найденов. Факт е, че част от наблюдателите очакваха скандалите да доведат до повишаване на избирателната активност.

Имах вече възможност няколко пъти да изразя позиция относно ГЕРБ и евентуална подкрепа за ГЕРБ - тя няма как да стане от страната на "Атака". Не може някой, който те е излъгал, измамил, ударил подло и извършил куп подлости срещу ПГ на "Атака", и най-вече, който заявява антидържавна политика, антибългаска политика да получи подкрепа. За момента съм чул само обещания, посочи Волен Сидеров.

Това е една долна инсинуация, защото ако тези хора, ако са били малко професионални и са искали истината, щяха да ги пуснат да излязат, да ги проследят и днес да ги задържат, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод акцията на прокуратурата и ДАНС за незаконните бюлетини. На въпрос дали обвинява прокуратурата и ДАНС в схема той заяви: Аз обвинявам тези, които по най-непрофесионалния начин, събуждат подозрения в обществото, те си знаят кои са.

Абсолютно неадекватна и скандална е позицията на служебния премиер Марин Райков по повод вчерашните действия на прокуратурата и откритите 350 хиляди нерегламентирани бюлетини в Костинброд, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Служебното правителство не се справи с основното си задължение. През целия ден днес виждаме масови нарушения, контролиран вот, купуване на гласове и натиск, разкритикува Станишев несправянето на служебния кабинет да гарантира честността на вота.

Абсолютно неадекватна и скандална е реакцията на Райков по повод вчерашните действия на прокуратурата. Министър-председателят дори днес излъга открито, че става дума за технически брак, каза Станишев и припомни, че от прокуратурата опровергаха това и заявиха, че става дума за валидни, макар и незаконни, фалшиви бюлетини. Според Станишев има основание да се смята, че костинбродските бюлетини са само част от заловените бюлетини, а другите са в обръщение.

В края на деня пред НДК протестиращи стотици граждани се опитаха да пробият кордона и да изразят възмущението си от резултатите от изборите. След изпълнението на националния химн се нахвърлиха срещу загражденията. Полицията се опита да ги спре. Част от протестиращите казват, че "искат да броят бюлетините", защото не вярват на резултатите. Те викат "Мафия". Дойдоха и тежко въоръжени полицаи с щитове. Те направиха опит да влязат при политиците в НДК.

Протестиращите опънаха огромен български трибагреник на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Скобелев". "GERB OVER", пише на плакат, разпънат пред металните огради, а на голямо черно платно протестиращите бяха изписали: "Те поГЕРБаха България". /БГНЕС

 


Сходни връзки

4 партии в НС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди