изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:12 EEST
Първи коментари след изборите (ОБЗОР)    
НовиниСофия. Четири партии влизат в парламента по неокончателни данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) – ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС и Атака. По неокончателни данни ГЕРБ има 31.38%, Коалиция за България -27.34%, ДПС – 9.15%; Атака - 7.60%. Поради неокончателните данни и близките резултати имаше неяснота около това дали в нощта на изборите ще има пресконференции на политическите сили с най-висок резултат.

 ГЕРБ не даде пресконференция след вота. От партията заявиха, че ще коментират единствено и само официални резултати от провелия се вот, оповестени от Централната избирателна комисия. Пресконференции дадоха ръководствата на Коалиция за България, ДПС и Атака.
Коментарите след приключване на изборния ден:
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията е готова с правителство, но трябва да се изчакат окончателните резултати. „Да видим дали трябва да се говори с някои от другите политически формации, или просто ще предложим правителство на малцинството”, каза Цветанов. „Всяка една такава ситуация води до отрезвяване. Има възможности както за коригиране на досегашните ни грешки, така също и за осъществяването на един по-прагматичен диалог с всички, които имат определени искания”, посочи Цветанов. „Нека да излязат окончателните резултати и тогава ще се говори повече като конкретика за перспективата, която се очертава за България след тези избори. Това, което е важно е, че тези избори бяха по-различни от всички, провеждани до сега. Това, което наблюдавахме в тази кампания, трябва да проверят европейските институции”, каза още Цветан Цветанов.
Много трудно ще бъде съставянето на правителство, каза пред журналисти Красимир Велчев. „Всичко беше манипулации, но не от страна на някои от политиците, а от медиите, хора, които се стремяха и по 2 – 3 месеца непрекъснато се говореше из парламента, предварително се насаждаше едно впечатление, че изборите ще бъдат манипулирани”, каза той. „Ние ще направим правителство, не коалиционно, а програмно”, посочи Велчев. „Само че няма да бягаме от отговорност – с определен министър-председател, с министри. За да може да съществува този кабинет, трябва да има подкрепа, а не пазарлък. Като нямаме подкрепа - да си направят правителство. Всички искат широка коалиция. Това означава широка безотговорност”, каза още Велчев.
„Радвам се, че за първи път в 23-годишната ни демократична история имаме политическа партия, която независимо, че подаде оставка, беше подкрепена и получи най-голямо доверие от българските избиратели. Това показва, че разумът надделява и хората са повярвали, че ако ни бъде даден шанс, имаме волята да продължим напред и да довършим много от започнатите неща, а те са важни за нашата страна”, каза Лиляна Павлова.
Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган честити на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов победата на провелите се парламентарни избори. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В телефонен разговор с Борисов, Ердоган е заявил, че вярва в политическата воля на ПП ГЕРБ. ,,Пожелавам успех на партия ГЕРБ и лично на Вас”, заяви още Ердоган. Бойко Борисов благодари на Реджеп Ердоган и изрази надежда успешното сътрудничеството между двете държави да продължи.

„Ще разчитаме на разговор и подкрепа за програмно правителство от ПП „Атака”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. „Мисля, че постигнахме значителен напредък и имаме основание да поемем отговорност”, заяви Станишев. „ Ще водим разговор с всички, които са заинтересовани искрено и искат България да излезе от сегашното състояние”, заяви Станишев. „Няма да отстъпваме от основни принципи, ще търсим диалог, общите цели, които ще помогнат на страната да излезе от ситуацията”, посочи Станишев. Трябва да се промени работата на институциите, в противен случай хората трябва да излязат отново на улиците, каза още той. „Станахме свидетели на скандално слаба организация на изборния ден”, заяви Станишев.
Бих искал да бъдем първа политическа сила, защото показахме най-последователно поведение, посочи лидерът на БСП. "Ние не сме удовлетворени от нивото на участие. Бих искал много повече българи да излязат да гласуват. Убеден съм, че тогава процентът на ГЕРБ щеше да е много по-нисък", каза Станишев. „Безпрецедентно, служебното правителство, Б отборът на Бойко Борисов и ГЕРБ се провалиха в организирането на изборите, и в преброяването. Няма тонери в ксероксите и не може да се направят ксерокопията на протоколите на СИК”, каза Станишев. „Не ми е достатъчно, че президентът говореше, че е гарант за честни и свободни избори, то с приказки не става. Очаквам прокуратурата да проведе разследване и да посочи изпълнители. Това е заговор срещу демокрацията, свободата в страната”, заяви Станишев. „Тези хора трябва да бъдат посочени и да лежат в затвора. Не може да има никакви компромиси тук”, каза още Сергей Станишев.
„Нужни са силни икономически действия, които да спрат негативните тенденции и да сформират темпове на растеж”, каза Пламен Орешарски от Коалиция за България.

ДПС няма как да подкрепи ГЕРБ, защото моделът на стабилното правителство и управление трябва да се търси извън ГЕРБ, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. За да бъде стабилно следващото управление, то трябва да бъде отворено и към проблемите на онези български граждани, които не са парламентарно представени, каза Местан. „ДПС ще настоява следващото правителство да бъде отворено и за непарламентарно представените политически сили”, заяви лидерът на ДПС. Той посочи, че ДПС „е готова на съгласие, но категорично няма да влезе в каквото и да е съглашение, тъй като има разлика между съгласие в името на националния интерес и съглашение”. „С днешния вот българските граждани категорично отрекоха еднопартийния модел на управление, не защото той е лош сам по себе си, а защото в български условия при управлението на Борисов и Цветанов той се изроди в авторитарен модел на властта”, коментира Местан и отбеляза, че „тази вечер берем плодовете на това провалено и престъпно управление”. Местан благодари на избирателите на ДПС и изрази своята възхита от политическата зрялост на избирателите на ДПС. Партията ни издържа най-тежкото си изпитание от основаването си досега. Това са първите избори от 1997 г. насам, в които участваме като опозиционна партия, каза той. „Резултатът на ДПС ни отрежда изключително сериозна отговорност за намирането на изход от тежката не само социално-икономическа, а и политическа криза”, заяви той. „Не сме в позиция да преговаряме. Избирателят ни е отредил роля на трета политическа сила и ни отрежда доста по-сериозна тежест и роля в рамките на 42-то Народно събрание. Коя политическа сила ще се окаже първа е въпрос на окончателно преброяване на бюлетините. Трябва да се види какви са възможностите за постигане на политическо съгласие”, каза Местан. На въпрос дали е възможна коалиция с участието на ДПС и „Атака”, Лютви Местан отговори: Твърде рано е да искате от мен отговор на този въпрос. Въпросът трябва да бъде зададен на партията, която ще разполага с проучвателния мандат. „Проблемът на ГЕРБ не се свежда до разкритията за незаконни подслушвания. Истинският проблем на тази партия ще бъдат корупционните разкрития и то не разкрития на бившата опозиция, а разкрития, които ще дойдат отвътре. „Това е неизбежно, защото такива са механизмите, по които тази партия е структурирана”, заяви Местан.

„Бих участвал и бих оглавил правителство, но с ясната цел това правителство да направи нещата, които съм очертавал вече. За съжаление, не чувам другите политически сили и техните намерения”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Досега ГЕРБ не е заявило намерение да промени колониалната система. Това е безотговорно отношение. Аз не чух една дума със сериозни намерения от председателя на ГЕРБ”, каза Сидеров. „Лидерите на политическите сили, които очевидно влизат в парламента, нямат яснота за своите собствени цели от тук нататък. Не виждам начин да се конструира работещо правителство към този момент и то правителство, което да свърши нужното за България”, заяви Сидеров. Според него - ако не се направят действия, които да изгонят чуждите монополи и да върнат производството в български ръце, гражданите отново ще излязат на протест. „България е в колониално робство, тъй като нищо, което работи в България и произвежда пари, не е в български ръце”, уточни лидерът на „Атака”. Аз ще подкрепя това – „Волен Сидеров срещу колониалното робство”, заяви Сидеров. Избирателната активност в Турция е дело на турската администрация, посочи той. „Имаме данни, че специално за тези избори цялата турска администрация е работила, вменявайки на управници, на администратори да правят всичко възможно да улесняват избора, бюлетините да отиват за новата администрация е работила, за да прави всичко възможно, за да отиват бюлетините за партията на Касим Дал – тази новата, която си направи”, заяви Сидеров. Преди това работеше за ДПС този механизъм, сега явно има пренасочване на симпатиите – за Касим Дал са повечето. Това е натиск на турската държава, т.е. Турция като държава се намесва във вътрешните работи на България, манипулирайки, дирижирайки избори и провеждането на изборите, включително организацията им, а ако щете и финансирането в някои случай”, каза още Сидеров.

Експертите
„Малките партии, които събраха доста гласове, са началото на българското търсене на нови политически субекти”, каза за Агенция „Фокус” политологът Евгений Дайнов . „Това търсене ще продължи и цялата политическа система ще се променя в близките три – четири – пет години. Установените партии също ще трябва да се променят, за да останат популярни, но ще влязат и други партии, които носят новите искания на хората”, заяви Дайнов.
„Тези парламентарни избори са междинна спирка. Влакът е спрял на Каспичан, той не е нито в София, нито във Варна. Това е междинна спирка на един дълъг процес на промяна в българската политика”, посочи той. По думите му – не може да се направи никакво сравнение между парламентарните избори през 2009 г. и настоящите.
”През 2009 г. имаше вяра, че Бойко Борисов и ГЕРБ идват с програма и, че са политически грамотни лица, които ще свършат някаква работа, а сега - просто сблъсък на различни отбори, на различни фен клубове. Без да има доминиращо усещане в хората, че някой може да свърши работата, която може да се свърши”, каза още Евгений Дайнов.
„Не се знае дали разкритите преди два дни бюлетини са единствените, които са били в обръщение. Това са откритите бюлетини, а колко още може да има такива, не се знае”, каза за Агенция „Фокус” социологът Юрий Асланов . По думите му – евентуалното касиране на изборите е в полето на Конституционния съд, ако бъде сезиран. „Може би това ще се случи, може би за първи път ще имаме оспорване на национални избори, досега не се е случвало. Всичко това, което се случи по време на предизборната кампания, може би ще затвърди имиджа на България в един много неблагоприятен аспект”, каза Асланов. „Скандалите с подслушванията безспорно също дадоха някакво отражение на вота на хората. Ехото и щетите от тези скандали няма да спрат с изборите. Вероятно това напрежение тепърва ще се разгръща и, може би, ще има някакво напрежение, особено предвид на това, че вече се занимават и органите на правосъдието”, заяви Асланов.
„Резултатите от парламентарните избори са напълно очаквани” коментира пред Агенция „Фокус” математикът проф. Михаил Константинов , член на борда на директорите на „Информационно обслужване”. „Аз лично правих някакви подобни прогнози преди десетина дни и мога да ви кажа, че са точно тези, които бяха”, каза той. „Резултатът е такъв, какъвто се очертаваше през последните дни и седмици, което показва, че опитите за дестабилизация бяха неуспешни. Аз като цяло оценявам като неуспешни опитите за дестабилизация, които бяха предприети от някои сили”, заяви проф. Константинов.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Първи коментари след изборите (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди