изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:33 EET
Брюксел иска "пълна светлина" за костинбродските бюлетини    
Европейски съюзЕвропейската комисия очаква още тази седмица българските власти да хвърлят "пълна светлина" върху откритите 350 000 незаконни бюлетини в Костинброд и да предприемат "твърди действия" срещу възможни опити за манипулация на изборите, каза вчера нейната говорителка. Пиа Аренкилде Хансен отказа да коментира вота, преди ЦИК да обяви официално окончателните резултати.

"Видяхме съобщенията за незаконно отпечатаните бюлетини; разбираме, че е открито предварително производство и тази седмица ще бъде дадена допълнителна информация", каза говорителката. Тя подчерта, че "българските власти трябва да установят фактите и срещу всяка манипулация на изборите да се действа твърдо".
Разследването на Софийската градска прокуратура по случая в Костинброд под ръководството на Роман Василев продължи и вчера. Във фирмата "Мултипринт" се очакваше да пристигнат магистрати и експерти от печатницата на БНБ, които да прегледат машините и палетите с допълнителни бюлетини, открити два дни преди изборите.

Иззетите записи от охранителните камери на предприятието в Костинброд ще бъдат щателно проверени за датите 1 и 2 май, научи "Труд". Според твърдения от щаба на БСП през тези два почивни дни от печатницата са извозени по-рано други 350 000 бюлетини.

Печатницата в Костинброд е обновена с пари от европейската програма за конкурентоспособност през 2010 г. Сградата и дворът се наблюдават от множество камери, а през бариерата сноват служебни микробуси "Мерцедес", които доставят хартия и откарват готовата продукция, видя екип на "Труд" вчера. Понеделник бе нормален работен ден за печатарите. Единствено бронираната камионетка "Ивеко" с жандармеристи, които пазят запечатания склад със задържаните бюлетини, напомняше за разследването.

Според твърдения на хора от фирмата откритите количества са брак, но от прокуратурата съобщиха, че те са опаковани и готови за транспортиране. Собственикът на печатницата Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, от неделя не отговаря на телефона си.

"Не познавам собственика на печатницата, не съм ходил в Костинброд и той не е идвал в Министерския съвет", заяви главният секретар на МС Росен Желязков вчера. Той обясни, че обществената поръчка е готвена от експерти, които от 15 години работят по подобни проекти, без да има упреци към тях. Според Желязков в договора за бюлетините има клауза, ако се наложи, да бъде отпечатано ново количество, но само с писмено искане от възложителя. Такова искане от МС не е имало, добави Желязков.

Всяка печатница може да използва матриците за каквото намери за добре. Няма пречка печатницата да си печата от бюлетините за фото тапети. Матрицата за бюлетините се изработва и си е на изпълнителя, тя си е негова собственост, заяви още главният секретар на Министерски съвет. http://www.trud.bg/

БЕЛ. РЕД.: По тази логика, печатницата на левове може да си прави и тапети от банкноти, така е поне ясно как хора с държавни заплати стават в България милионери за година - две. Такъв е животът.

 


Сходни връзки

Брюксел иска "пълна светлина" за костинбродските бюлетини | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди