изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:28 EET
Скандал "Мултипринт-2"!? SORA е засякла 14 662 бюлетини, несъответстващи на образеца    
НовиниВсяка десета изборна секция е работила неправилно, 2440 протокола без качествен контрол

Никой не дава протоколите от чужбина на фирмата за паралелно преброяване SORA, а рузултатите от гласуването в Турция може да дадат 1 или 2 мандата на ДПС, което значи мнозинство заедно с БСП в новия парламент. 14 662 бюлетини в урните не съответстваха бюлетината образец, констатираха от SORA. Те не коментираха прецедента, пораждащ въпроса откъде са се появили в секциите тези нестандартни бюлетини.Австрийците изложиха най-общо виждането си ситуацията у нас така. ”Нашето паралелно преброяване целеше да има прозрачно и обективно преброяване на вота. Искахме да предотвратим измами на този етап от изборите. Всички работихме в среда, в която имаше много неправителствени и международни наблюдатели. Част от констатациите ни са, че 10% от наблюдаваните секции не са работили правилно. Много от протоколите, които са подадени, не са както трябва. В изборната нощ към паралелното преброяване са били изпратени 8990 протокола. 6500 от тях са минали нужния качествен контрол, а 2440 не са. Когато се говори за нередни протоколи, трябва да се разбира, че те не са попълнени правилно или имат неточности”, твърдят от SORA.

Данните от всеки протокол се въвеждали от двама независими оператори, които нямат връзка помежду си. ”Половината от протоколите с проблеми – около 1200, са били с непълна информация или некачествен номер.

Имало е случай в секции, в които бюлетините по протокол били 552, а при преброяването са регистрирани 542 преброени. Такива протоколи не са минали ОТК”, добавят наблюдателите преброители.

Друг проблем, с който са се натъкнали, е бил по време на втория етап в понеделник, когато ЦИК са започнали да качват протоколите. Имало е големи разлики между първите протоколи и качените коригирани версии.

”Към момента 250 протокола не са минал качествен контрол, а още 293 се обработват. Общо до момента са отчетени 10 878 протокола, а всички секции в страната са били 11 648. Резултатите от 227 избирателни секции в чужбина не са обслужени, а от РИК не ги дават”, твърдят още австрийците.

Голямо проблем било това, че няма яснота относно корекциите, които са въвеждани в протоколите. Никой не давал информация кой и как е правил промените.

Към момента паралелното преброяване от 10 878 протокола показва следното: ГЕРБ 30,7%, БСП 27,2%, ДПС 11,4%, ”Атака” 7,4% и НФСБ 3,8%.

Констатирани са 8677 невалидни бюлетини. 14 662 бюлетини не съответствали бюлетината образец. 21105 бюлетини били със символи и знаци. В 40 секции над 10% от бюлетините не били правилни. В 31 секции бюлетините били белязани и невалидни. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Скандал "Мултипринт-2"!? SORA е засякла 14 662 бюлетини, несъответстващи на образеца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди